Stiri

O noua aparitie la Editura Compania

Editura Compania va anunta aparitia unui nou titlu din colectia AltFel

ROMÂNIA DUPA CRIZA
Reprofesionalizarea

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare – IPID
coordonatori Mircea Malita si Calin Georgescu

Încotro merge România ? Vi se pare ca vremurile au de ce sa ne îngrijoreze ? Va propunem un volum unic, din care puteti afla care este starea natiunii, cum s-a ajuns aici si ce perspectiva ne-ar fi de folos pe termen mediu si lung. Sunt raspunsurile unor specialisti, academicieni si cercetatori la semnalele de alarma din domeniile lor si la confuzia din societatea româneasca.

Din 2008 încoace, rapoartele anuale ale Institutului de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare (IPID) se constituie în adevarate radiografii ale situatiei din economie, învatamânt, agricultura, de pe piata muncii etc. Însotite de analize ale unor planuri de perspectiva pe etape si sugestii de masuri necesare în imediat, ele au fost menite sa contribuie la efortul de modernizare a structurilor statului, la adoptarea si aplicarea acelor politici publice si strategii care sa-i permita României sa-si respecte angajamentele ca tara membra a UE si a NATO. Din pacate, dupa ce s-au tot facut schimbari mici si medii, zise « reforme », în lipsa unui proiect national integrator, cu obiective clare, rezultatul se rezuma în 2010 la saracie, haos si demoralizare.

Criza nu e o cauza a nefericirii noastre actuale, ci mai degraba revelatorul unor slabiciuni structurale – la mijlocul volumului, o « istorie a României » mai putin obisnuita, cladita pe date economice si ocupationale, pune degetul pe rana veche a raporturilor dintre elite si mase, nu fara a schita si caile de iesire din impas. Miza se vede astfel pusa pe capitalul uman, pe reprofesionalizarea lui, iar energiile sunt orientate pe fagasul rational al unor programe existente, ce respecta principiile de dezvoltare durabila. Caci oamenilor trebuie sa li se redea mai întâi rostul, pentru ca ei sa poata produce o bunastare echitabila, fiind si beneficiarii unui mediu mai curat si mai sanatos.

Poate ca România dupa criza va fi o surpriza pentru cei care înclinau sa creada ca au pierit de pe aceste meleaguri si buna credinta, si competenta, si dragostea de neam. Iata ca motive de speranta ar mai fi totusi, asa cum mai exista, de altfel, si destule resurse.

Au colaborat la acest volum: Mircea Malita, Calin Georgescu, Daniel Daianu, Lucian-Liviu Albu, Adrian Curaj, Cristian Hera, Victor Giurgiu, Vasile Ghetau, Ioan Dan Gheorghiu, Ionel Haiduc, Cezar Bîrzea, Ciprian Fartusnic, Florian Colceag,Cristian Pîrvulescu.

Articole similare

O noua aparitie la editura Herald: Magia in istoria intelectuala a Europei

Jovi Ene

Dublă explozie – formarea Universului vs. adolescenţii Cehoslovaciei

Jovi Ene

Lansare de carte “Corpul își amintește – Psihofiziologia şi tratamentul traumei”, de Babette Rothschild

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult