Stiri

FESTIVALUL DE FILM „Golden Carpathian Ploiești European Film & Fair” 25-28 august

Săptămâna viitoare, ploieștenii s-ar putea întâlni pe stradă cu Goran Bregovic, Felicia Filip, Dan Chișu sau Emil Hossu, câțiva dintre invitații la prima ediție a unui târg românesc dedicat industriei cinematografice „Golden Carpathian Ploiești European Film & Fair”.

„Golden Carpathian Ploiești European Film & Fair” este primul eveniment cinematografic organizat în România, care, pe lângă festivalul de film destinat Europei de Est conține și o componentă de târg de film care să vină în sprijinul producătorilor români. Această primă ediție se va desfășura la Ploiești, în perioada 25-28 august.

Ploieștenii nu vor avea decât de câștigat dintr-un eveniment de asemenea anvergură. În primul rând, lucrările de modernizare ale Cinematografului „Patria” vor fi inaugurate cu această ocazie. Noua sală va găzdui proiecțiile de film din competiția oficială destinată filmelor est-europene. 300.000 de lei au fost investiți de Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor pentru o față nouă a cinematografului în care ploieștenii au făcut frigul, iarna, în ultimii 20 de ani.
După festival, ploieștenii vor rămâne cu peste 300 de fotolii tapiţate, un ecran imens şi o instalaţie de sonorizare performantă. În plus, în locul vechii aparaturi de proiecţie va fi adusă una de ultimul tip, care va permite rularea filmelor în format 3D.

Chiar dacă mai sunt multe de pus la punct în săptămâna care a rămas, Mihai Ilie, șeful de șantier de la cinematograf ne-a dat asigurări că totul va fi gata în timp util. „Mai avem doar câteva lucruri de pus la punct, finisaje în special. Sala va fi gata pentru festival”, ne-a spus acesta.

Proiecții de filme românești, în aer liber

Un alt câștig al ploieștenilor este faptul că se pot întâlni cu vedete, actori, regizori, producători români, dar și peste 40 de invitați din străinătate. Goran Bregovic, Felicia Filip, Dan Chișu sau Emil Hossu sunt doar câteva dintre vedetele pe care le-ați putea vedea la promenadă în centrul orașului.

În serile festivalului, ploieștenii vor putea viziona gratuit, în parcul din fața Palatului Administrativ, pe un ecran imens, trei proiecții românești recente. „Este vorba despre «Nuntă în Basarabia», în regia lui Nap Toader, «Bună! Ce faci?», a lui Alexandru Mafter și «Ursul», în regia lui Dan Chișu. În seara de închidere, vor fi și două concerte extraordinare, Felicia Filip și Goran Bregovic, acesta din urmă în aer liber”, ne-a spus Radu Nicolae, unul dintre organizatorii festivalului din partea Radef România.

Târg cinematografic

În timpul festivalului va fi decernat premiul „Golden Carpathian” pentru cel mai bun film, în valoare de 5.000 Euro, cât și pentru cea mai bună regie și cel mai bun scenariu în valoare de 2.500 euro fiecare.

A doua componentă a festivalului vizează târgul de film. Organizatorii își propun ca, în cadrul acestui eveniment inedit, regizorii, producătorii, distribuitorii și alți reprezentanți ai industriei filmului est-european și din Asia Mijlocie să se întâlnească într-o atmosferă profesionistă, să-și prezinte filmele, să vândă sau să achiziționeze drepturi de difuzare sau producții ori să-și găsească coproducători pentru viitoare producții, la fel ca la târgurile organizate la Cannes sau în cadrul Berlinalei.

Articole similare

Humanitas la Bookfest, 28 mai – 1 iunie 2014

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (11 – 17 iunie 2018)

Jovi Ene

Scrie literatură pentru copii şi tineret şi poţi fi publicat la Editura Arthur!

Jovi Ene

2 comments

Mihaeladm 23 august 2011 at 21:44

Parerea mea? Excelenta.
In sfarsit se intampla ceva si in oraselul asta.
Sper sa ajung si eu macar duminica ! 🙂

Reply
Jovi 5 septembrie 2011 at 19:28

Eu nu am ajuns, eram in concediu.
Ceva impresii?

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult