Stiri

Kim Thúy şi Pascal Janovjak în România

Autoarea canadiană de origine vietnameză Kim Thúy, aflată la a doua vizită în România, şi autorul francez de origine slovaco-elveţiană Pascal Janovjak se întâlnesc cu cititorii români cu prilejul lansării cărţii Pentru tine, apărută la Editura Spandugino în traducerea Ligiei Soare.

Apărut în colecţia „Cărţi din buzunarul dinspre inimă”, volumul Pentru tine este lansat sâmbătă, 24 noiembrie, ora 14:00, în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură (standul Editurii Spandugino), într-un eveniment organizat în parteneriat cu Ambasada Canadei. Alături de autoarea canadiană Kim Thúy vorbește Excelenţa Sa Domnul Philippe Beaulne, Ambasadorul Canadei la Bucureşti şi Principele Şerban Dimitrie Sturdza.

Cu ocazia acestei vizite, Kim Thúy şi Pascal Janovjak își întâlnesc cititorii din Bucureşti, Iaşi şi Chişinău în următoarele împrejurări:

-19 noiembrie, ora 19:00 – în cadrul evenimentului Porc cu piper de la Librăria Bastilia

-20 noiembrie, ora 12:00 – întâlnire cu studenţii de la SNSPA, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, discuţie pe tema „Communiquer à la croisée des mots et des cultures”

-21 noiembrie, ora 18:00 – întâlnire cu publicul la Librăria Orest Tafrali, din cadrul Universităţii „Alexandru Iona Cuza”, Iaşi

-22 noiembrie, ora 18:00 – întâlnire cu publicul din Chișinău la Alianţa Franceză din Moldova

Scrisă la două mâini, Pentru tine este o carte numită de presa francofonă un coup de foudre littéraire. Cei doi scriitori s-au întâlnit într-o seară, într-un hotel din Monaco cu ocazia decernării unui premiu literar la care ambii erau nominalizați. La mii de kilometri depărtare de existența lor cotidiană, Kim Thúy și Pascal Janovjak petrec câteva ore împreună, iar între ei se naște o complicitate rară. După ce ea se întoarce în Montréal, iar el la Ramallah, conversaţia lor continuă dincolo de ocean, la şase fusuri orare distanţă. În ritmul amintirilor şi al anecdotelor, corespondenţa dintre ei schiţează parcursul a doi copii ai exilului şi ai nomadismului. Ea abordează, de asemenea, şi tema filiaţiei şi apetitul pentru scris. Ţesând cu migală intimul cu universalul, Pentru tine este o meditaţie subtilă despre fragilitatea vieţii şi deschiderea spre lume.

Despre autori

Kim Thúy a părăsit Vietnamul la zece ani, alături de alţi boat people, pentru a ajunge în Quebec, unde trăieşte de peste treizeci de ani. Ru, primul său roman, recompensat cu Marele Premiu RTL – Lire 2010, se bucură de mare succes internaţional şi a apărut în România tot la editura Spandugino. Romanul este finalist al premiului Giller – cel mai important premiu literar canadian – și a mai câștigat:

  • Premiul literar al Guvernatorului General 2010, categoria romane şi nuvele (Canada)
  • Marele premiu al Salonului de carte de la Montréal 2010, eseu
  • Premiul Mondello pentru multiculturalitate 2011 (Italia)
  • Marele Premiu Literar Archambault 2011

Pascal Janovjak s-a născut la Basel. Mama sa este franţuzoaică, iar tatăl, slovac. A locuit în Iordania, Liban, Bangladesh, apoi în Palestina, la Ramallah, înainte de a se stabili la Roma. Este autorul unui volum de texte scurte – Coléoptères, Éditions Samizdat, 2007 şi al unui roman – L’invisible, Ed. Buchet Chastel, 2009.

Prezenţa scriitorilor Kim Thúy şi Pascal Janovjak în România este asigurată de Editura Spandugino, iar evenimentele sunt organizate cu sprijinul Ambasadei Canadei, SNSPA, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Alianţa Franceză din Moldova, cu susţinerea Radio România Cultural, Radio France International, Bucarest Hebdo, BookBlog, Agenţia de carte, Filme-Carti.ro, WebCultura, PeTocuri şi BookMag.

Articole similare

Reprezentații Teatrul Arte dell Anima, săptămâna 1-6 decembrie 2015

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (24 – 30 noiembrie 2014)

Jovi Ene

Travel Stories: Pakistan & the Karakoram Highway, with Pavlo Morkovkin from Ukraine

Jovi Ene

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult