Editorial

Top 3 volume de poezii care mi-au răscolit sufletul

Nu sunt o specialistă în ale poeziei. Nu am afinități literare mari cu acest segment literar. Nu cred că pot ajunge să înțeleg pe deplin intenția unui poet. S-au adunat multe negații în această introducere. S-au ticsit de parcă și-ar dori să destrame acel sentiment plăcut de necunoaștere. Chiar și așa, eu încă scriu despre poezie cu tenacitatea unui novice. Învăț din greșelile și din tentativele de a percepe măcar puțin din imensitatea liricului.

Am ales, deci, pentru acest text trei volume de poezii care mi-au răscolit într-un fel anume sufletul, m-a făcut să percep sensibilitatea poetului față în față cu creația sa.

1. „Tu ești rusul cel bun”, de Maria Pilchin, Editura Prut

Primul pe lista mea este volumul de poezie al scriitoarei, criticului literar și profesorului Maria Pilchin, intitulat „Tu ești rusul cel bun”, apariție editorială Prut. Impregnată cu un feminism matur, asumat, dar, în egală măsură, spontană, poezia Mariei Pilchin este atât despre regăsirea Sinelui, despre traume și dureri, despre tentative de a ne reinventa într-o realitate durută. Las mai jos poemul „moartea se amână”:

acolo pe podul crimeii

când mă târam ca un melc

m-am gândit să sar faci un pas

te desprinzi ușor și cazi

îmi amintisem cred și de celan

pentru o clipă mi-am imaginat

cum la pro tv și la alte posturi

de acasă în ziare și în reviste

vor spune maria pilchin

o moarte manifest

m-a tras de mânecă

o ființă mirabilă

o cerșetoare

copila de pe pont mirabeau

Printre imaginile suave și delicate pe care le construiește Maria Pilchin se regăsesc imagini vii, pline de chintesența unor trăiri sincere.

2. „Tot mai multă splendoare”, de Alina Purcaru, Editura Cartier

Al doilea volum este semnat de Alina Purcaru, cu titlul „Tot mai multă splendoare”, apărut la editura Cartier. O frumusețe de carte cu poezie feministă, vibrantă, pregnantă pentru cititori și foarte sensibilă, din perspectiva mea de femeie. Las mai jos o mostră din poemul „Relații dureroase și sângeroase”:

În afară de ce putem noi salva

sunt vieți care arată altfel în casele lor

oboseală, retrageri și la sfârșit

tandrețe

nevoia tuturor de un catalizator

pe care, din greșeală,

îl confundă prea des

cu dorința.

Poezia Alinei Purcaru este un soi de demers liric asupra feminismului modern, este despre expresia emoțiilor moderne și a unui sentimentalism citadin.

3. „Budila-Express”, de Alexandru Mușina, Editura Știința

Și ultimul pe listă este volumul „Budila-Express” de răposatul Alexandru Mușina, din colecția antologia unui autor al editurii Știința. Poezia sa m-a cucerit prin sinceritate și simplitate, prin racordarea la realități și prin abordarea deloc ordinară de care dă dovadă în stilul său. Mi-a plăcut mult poezia „Puah!” din care vreau să vă las un fragment:

„Oamenii fericiți. Mai rău cu sfinții.

Și sfinții au fost fericiți. Dar ei măcar

Se lăsau sfâșiați de fiare, se hrăneau

Numai cu ierburi, se ascundeau pe coclauri, stăteau

Ani întregi în vârful câte unui stâlp.”

Poezia este, prin intermediul acestor autori, un soi de canal de comunicare atemporal, lipsit de frivolități și deschis, prin intermediul căruia se pot transmite mesaje vitale, către un public deschis, despre cunoașterea și conștiință, despre sinceritate și despre traume asumate.

Articole similare

Top 5 volume de poezie contemporană românească

Carmen Florea

Top 10 filme israeliene

Dan Romascanu

Silent Legacy (HBO, 2021). Un film despre devotament, speranță și o moștenire specială

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult