Editorial Recomandat

Filme, carţi şi câteodată fotbal: 1 iulie 2012

Rezultate 28 iunie:

Germania-Italia 1-2
Pronosticuri corecte: —

Meciul zilei: Spania-Italia. Pilula culturala: Jovi.

La inceputul secolului al XX-lea, comunitatea stiintifica a cazut de acord asupra faptului ca picturile din Pestera de la Altamira-Spania datau din paleoliticul superior. Ulterior, analizand pigmentii prin teste cu izotopi de carbon-14, s-a ajuns la concluzia ca picturile au fost realizate cu 18.500 pana la 10.000 de ani, cu anumite figuri simple datand din Aurignacian si din  Solutrean, iar altele (cea mai mare parte) din perioada magdaleniana. Pestera a primit supranumele de „Capela Sixtina a preistoriei” din Spania.

Situata la poalele Muntelui Vispieres, la aproximativ 150 de metri peste nivelul marii, grota din Altamira contine o serie de incaperi si galerii care se intind de-a lungul a 295 de metri, in forma de S. Pe tavanul si peretii celei mai mari incaperi, care masoara 10 metri pe 20, se afla o serie de figuri zoomorfe exceptionale: un cal, un porc mistret, mai multe caprioare si 15 bizoni uriasi, pictati intr-o maniera foarte realista. Folosind nuante de galben, maro si rosiatic din mineral de fier, oxid de zinc si pacura, oamenii din perioada magdaleniana au pictat blana bizonilor in degradeu. Acum, dupa zeci de mii de ani, picturile sunt extrem de delicate, dar la fel de cunoscute:

Mereu m-au fascinat orasele disparute. Unul dintre ele a fost pentru multe secole orasul istoric din Pompei, Italia. Povestea este interesanta si ar trebui sa ne-o reamintim de fiecare data. Pliniu cel Tanar, intr-una din scrisorile transmise lui Tacitus, spune: „Un nor negru si cumplit tasnind din cand in cand in jeturi de aburi fierbinti si serpuiti se casca larg, dezvaluind flacari lungi si uluitoare, care semanau cu fulgerele, insa mult mai mari… Imediat dupa aceea norul… a inceput sa se pogoare pe pamant si sa acopere marea…” Eruptia vulcanului Vezuviu l-a ucis pe unchiul autorului de mai sus, pe Pliniu cel Batran, impreuna cu mii de oameni.

Vezuviul incepuse sa erupa cu cateva zile inainte, iar locuitorii din Pompei se grabisera sa celebreze Vulcanalia – ritualurile de sacrificiu menite sa le aduca bunavointa zeului focului, care salasluia in adancurile pamantului. Majoritatea populatiei a fost luata prin surprindere de asurzitoarea ploaie de piatra vulcanica tasnita din munte. Cele doua orase care fusesera mandria romanilor din antichitate – Pompei si Herculanum – locuri de relaxare si distractia pentru familiile de patricieni, au fost ingropate sub un strat de cenusa de 6 metri. Multe sute de ani mai tarziu au fost dezgropate si pot fi vizitate de oricare dintre noi:

Pronosticuri meciuri 1 iulie 2012. Spania-Italia

Jovi: 1-0
Eddie: 0-1
Dan: 2-1
Marian: 0-1
Mihaela St.: 0-0 (castiga Italia)
Iulian: 3-1
Alartes: 2-1
Mike: 1-2
Codrut: 2-1
Jules: 1-2
Costi: 0-0 (castiga Spania)
Mihaela M.: 0-2

Clasament intermediar (s-a acordat, conform regulamentului, 1 pct. pentru cei care au ghicit echipa calificata in finala):

1. Marian – 60 pct.
2. Codrut – 49 pct.
3. Mihaela M. – 47 pct.
4. Eddie – 45 pct.
5. Mike – 44 pct.
6. Mihaela St. – 41 pct.
7-8. Dan, Jovi – 35 pct.
9. Alartes – 34 pct.
10. Iulian – 33 pct.
11-12. Jules, Costi – 28 pct.

Parteneri concurs: Editura Polirom şi Books-Express.ro.

Premii:

1. Books-Express.ro:

100 de ani de fotbal

Messi

Set de DVD-uri-Cele mai mari momente din istoria fotbalului 

2. Editura Polirom

Pachet promotional: Oscar Wilde, Gunter Grass, Elfriede Jelinek, Horia Ursu

Norman Manea-Cartea fiului

Autobiografia lui Kusturica

Va precizam ca oricine poate comenta la articolele noastre, iar cel care va ghici cele mai multe rezultate în comentariile înaintea jocurilor va primi un pachet de cărţi-surpriză din partea Filme-carti.ro.

Articole similare

Prin blogosfera literara (2 – 8 iunie 2014)

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefila (12 – 18 august 2013)

Jovi Ene

Prin blogosfera literară (9 – 15 februarie 2015)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult