Editorial

2018 – cartile anului (Dan Romașcanu)

Am citit mult prea putine carti in 2018. Si totusi, intre cartile citite s-au numarat cateva foarte bune, pe care cred ca merita sa le amintesc si sa le recomand la acest sfarsit de an.

Lucian Pintilie – Bricabrac; editura Humanitas

Ne-am despartit in acest an de Lucian Pintilie. ‘Bricabrac’ este o carte de memorii diferita de multe altele, care combina comentariile amintirile personale cu cugetari despre arta, in multiplele domenii ale artelor spectacolelor in care Pintilie a fost implicat: teatru, opera, film. Este o carte taioasa si fara compromisuri, asa cum era si omul si artistul Lucian Pintilie. Un document al artelor romanesti si luptelor din jurul lor intr-o jumatate de secol.

Gheorghe Săsărman – Adevărata cronică a morții lui Yeșua Ha-Nozri; editura Polirom

O carte neglijata pe nedrept de critici, originala si bine scrisa. A fost pentru mine o lectura pasionanta – o carte scrisă cu umor și inteligență, cu personaje bine articulate, cu o tema care ar trebui să aibă darul de a trezi interesul pasionaților din genuri diferite, de la amatorii de enigme istorice și romane polițiste, până la cei preocupați de subiecte mai ‘profunde’ cum ar fi rolul religiei în istorie.

Ion Vianu – Elegie pentru Mihai; editura Polirom

O carte compacta si intensa, o analiza a personalitatii regelui Mihai privita prin prisma unui contemporan, intelectual, om de cultura dar si psihiatru. O biografie comentata si o reflexie la ceea ce ar fi putut fi Romania.

Elif Shafak – Cele trei fiice ale Evei; editura Polirom

Fiecare noua carte a lui Elif Shafak pe care o citesc este o delectare, o adevarata aventura spirituala si estetica. Romanul ‘Cel trei fiice ale Evei’ se ocupa prin intermediul personajelor sale de destinul femeilor in lumea moderna, de diferentele si conflictele culturale intre lumea islamica si occident, si de destinul Turciei surprins intr-un moment al alunecarii sale spre autoritarism.

Robert Levy – Gloria şi decăderea Anei Pauker; editura Polirom

Biografia documentata a uneia dintre cele mai controversate personaje din istoria Romaniei comuniste. Fara a fi o reabilitare completa, cartea lui Robert Levy ofera suficiente informatii si repere pentru a intelege motivatiile celei care a fost una dintre conducatorarele Romaniei in perioada preluarii puterii de catre comunisti si in primii ani ai dictaturii, precum si multe informatii inedite care completeaza si nuanteaza portretul ei in contextul istoric.

Dan Alexe – Pantere parfumate; editura Polirom

Orice carte noua a lui Dan Alexe ofera surprize si unghiuri inedite si isi solicita cititorii punandu-le la incercare imaginatia si limitele auto-epatarii burgheze. Este cazul si cu ‘Pantere parfumate’, combinatie de roman picaresc si carte de calatorii intr-una dintre zonele cele mai periculoase si cele mai putin cunoscute si intelese ale planetei.

Articole similare

„Minunea”, de György Schwajda. O minune de spectacol

Corina Moisei-Dabija

Dragoste și opulență: The Age of Innocence (1993)

Dan Romascanu

Adio, domnule Hopper, adio, domnule Ganz: The American Friend (1977)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult