În mod sigur, în luna iulie au fost mai puține apariții editoriale, este pe undeva și normal, toată lumea se gândește la vacanță, la plajă sau la cărări de munte. Probabil și în august va fi cumva similar. Prin urmare, mi-a fost destul de greu să aleg 10 apariții noi pe gustul meu, dar totuși am reușit și de data aceasta.
Nu știu care e ritmul vostru de lectură pe timpul verii, dar poate câteva dintre acestea să vă stârnească interesul și plăcerea lecturii, undeva pe o terasă sau pe un șezlong, la umbră. Așadar, 10 cărți noi de citit în august:
1. ”Revolutionary Road”, de Richard Yates, Editura Litera: Nu cred că există cinefil pasionat care să nu fi văzut filmul lui Sam Mendes, cu Leonardo DiCaprio şi Kate Winslet în rolurile principale. Filmul ne-a plăcut atunci, e timpul să citim și cartea (deși ordinea ar trebui să fie cumva invers): ”Frank şi April Wheeler s-au considerat întotdeauna un cuplu deosebit, dar, după ce au adus pe lume doi copii, au ajuns să se împace cu o existenţă convenţională într-o suburbie din Connecticut. Tânjind după o viaţă mai puţin mărginită, April îl convinge pe Frank să se mute cu familia la Paris, dar, încet-încet, planurile şi, odată cu ele, căsnicia celor doi iau o turnură tragică. „Un studiu remarcabil pe o temă tipic americană, aceea a individului devenit «prizonier al propriei vieţi», o realizare cu adevărat impresionantă. [Revolutionary Road] spune cu sensibilitate, cu vigoare şi cu o conştiinţă acută a complexităţii şi ambiguităţii umanului o poveste mişcătoare şi fascinantă.”- The Atlantic Monthly
2. ”De la Nadia până azi”, de Dvora Meyer, Editura Publica: Poate știați că Victoria Books este colecția mea preferată. O nouă apariție în preajma Jocurilor Olimpice nu poate să provoace decât interes și satisfacție, chiar dacă gimnastica românească nu are decât trei participanți la Rio: ”În preajma ediției din 2016 a jocurilor Olimpice și cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a ,,notei 10” primită de Nadia Comăneci, Dvora Meyers ne oferă o perspectivă incitantă și pătrunzătoare asupra lumii gimnasticii. Autoarea vorbește despre recentele schimbări din cadrul sistemului de punctaj și despre posibilitatea ca tocmai aceste schimbări să le propulseze pe gimnastele americane pe culmile acestui sport, în secolul XXI. Ani în șir, gimnastica a fost punctată cu note până la 10,0. În timpul acelei perioade, s-au acordat peste 100 de note ,,perfecte” în competiții internaționale importante, dar după ce sistemul de evaluare care avea ca plafon nota 10,0 a provocat controverse majore la Olimpiada din 2004, gimnastica internațională de elită a trecut la sistemul de punctaj deschis pe care îl folosește și astăzi. Astfel, notele maxime au devenit doar o amintire, schimbând pentru totdeauna acest sport. Bazându-se pe zeci de interviuri exclusive cu profesioniști, în care sunt prezentate toate aspectele acestui sport, De la Nadia până azi explorează o schimbare crucială într-unul dintre cele mai populare sporturi olimpice, fiind o poveste captivantă despre pătrunderea gimnasticii de elită în lumea necartografiată a imperfecțiunii.”
3. ”Cartea copilăriilor”, volum coordonat de Dan Lungu și Amelia Gheorghiță, Editura Polirom: Este fascinant ca oameni din generația ta și nu numai să vorbească, să povestească despre copilărie. Printre ei, și prieteni reali sau virtuali precum Bogdan Geană sau Florin Irimia, Ciprian Măceșaru sau Constantin Piștea, Mihail Vakulovski sau Florin Bican: ”Universul copilariei este magic, cu locuri sau jucarii speciale, prieteni care iti vor ramine alaturi toata viata, parinti si bunici, companioni de nadejde ca pisoii sau cateii, aventurile din scoala ori iubirile trecatoare, dar de o intensitate nemaiintilnita. Vesele sau pline de melancolie, povestile din Cartea copilariilor ne poarta in aceasta lume. Asemenea aromelor de demult, ele ne vor trezi amintiri ascunse, facindu-ne sa retraim momentele pline de farmec ale celei mai frumoase virste.” Din cuprins: Revolutie si portocale • Poveste cu o Dacie 1300 • Circul • Vacanta fara sfirsit • Misterul masinutelor chinezesti • Olia sau framintarile revolutiei hormonale • Spargerea de la gradinita • Cititi-l pe Mark Twain! • Jocuri, poturi si focuri • Cu colinda • Chestiuni militienesti • La cirese • Prima dragoste
4. ”O fată ca tine”, de Maureen Lindley, Editura Humanitas Fiction: Despre iubire, război, un roman interesant, perfect pentru vară: ”Un bildungsroman captivant, O fată ca tine este în primul rând o carte despre iubire, solidaritate şi forţă morală într-o lume în derivă, care, împletind aparent mărunte istorii personale cu istoria mare, devine povestea unei generaţii pierdute. În 1939, în Angelina, un prăfuit orăşel californian, segregarea rasială e un fapt cotidian: în curtea şcolii se joacă doar copiii albi, iar la sfârşitul orelor numai copiii japonezi se grăbesc spre casă. Satomi Baker, „o fată de paisprezece ani a cărei frumuseţe viitoare deja se întrevede“, pe jumătate japoneză, înfruntă prejudecăţile şi clişeele americane cu impetuozitatea specific vârstei: neaparţinând în întregime niciuneia din cele două lumi, în fiecare din ele e percepută drept o străină. Când începe războiul, tatăl ei se înrolează voluntar şi îşi pierde viaţa în atacul de la Pearl Harbor. Comunitatea japoneză, tolerată până atunci, este învinuită şi demonizată, iar în scurtă vreme toţi membrii ei sunt deportaţi într-un lagăr dintr-o zonă aridă. Pentru Satomi începe o călătorie complicată, a maturizării precoce, a descoperirii de sine şi a afirmării identităţii într-o societate încă nepregătită să o accepte.”
5. ”Evita. Viața secretă a Evei Peron”, de Nicholas Fraser și Marysa Navarro, Editura Corint: De când cu filmul Evita, în care Eva Peron era interpretată de Madonna, pare că discuțiile și căutările de informații despre Evita abundă inclusiv în media din România. Așa că această carte vine la fix pentru a o cunoaște mai îndeaproape: „Povestea Evei Perón are toate ingredientele unei telenovele latino-americane: o fată săracă, născută într-un orășel din provincia argentiniană, purtând stigmatul copilului din flori, pleacă din frageda tinerețe la Buenos Aires pentru a-și căuta norocul ca actriță, ajunge amanta, iar mai târziu soția conducătorului țării, pe care îl salvează de la sfârșitul prematur al carierei politice, apoi îl secondează în consolidarea celei mai populare dictaturi din istoria Argentinei, transformându-se ea însăși în îngerul săracilor și «mamă a inocenților». La sfârșitul poveștii, fata blondă se stinge după o lungă suferință, petrecută de lacrimile și rugăciunile națiunii.” Alina Pavelescu „Autorii au separat adevărul de legenda care o înfățișează pe Evita ca o sfântă sau ca o păcătoasă. În același timp însă, au analizat cu mare acuratețe și rafinament politica argentiniană. Evita. Viața secretă a Evei Perón este o lucrare bazată pe fapte istorice, bine nuanțată și captivant construită.” Kirkus Reviews
6. ”Un an de studiu”, de Anne Wiazemsky, Editura Nemira: Această carte nu trebuie ratată, mai ales de către persoanele care iubesc la fel de mult și cărțile și filmele. Să citești despre o epocă apusă, despre frumusețea Franței de după război și despre Godard în același loc ar trebui să fie destul de încurajator: „Intr-o zi de iunie 1966, i-am scris o scurta misiva lui Jean-Luc Godard, pe adresa de la Cahiers du Cinéma, strada Clément Marot nr. 5, Paris, arondismentul 8. In scrisorica-i spuneam ca mi-a placut foarte mult ultimul lui film, Masculin feminin. Si-i mai spuneam ca sunt indragostita de barbatul din spatele filmului, ca da, pe el il iubesc. Am actionat astfel fara a realiza intelesul real al anumitor cuvinte.“ Asa incepe Un an de studiu, cronica unui an petrecut la scoala vietii, cartea unei iubiri, cartea unei descoperiri, cartea unei nebunii. Romanul lui Anne Wiazemsky deseneaza pasionant o iubire si o epoca, sfarsitul anilor ’60, cand Franta este scena unor importante miscari politice, ideologice si artistice.
7. ”Viața unui sclav american”, de Frederick Douglass, Editura Herald: Colecția Autobiografia de la Editura Herald se dovedește a fi din ce în ce mai valoroasă, mai ales pentru cei cărora le place genul acesta de cărți. De data aceasta, o carte despre sclavagismul american, scrisă de un fost sclav: ”Fost sclav, abolitionist inflacarat, scriitor stralucitor, redactor de ziar si orator plin de elocventa, ale carui discursuri au aprins cauza abolitionismului, Frederick Douglass (1818–1895) a avut o viata uluitoare. Copilaria si tineretea i-au fost dominate de abuzuri fizice, de lipsuri si tragedii, dar printr-o tarie de caracter rar intalnita, Douglass a reusit sa depaseasca aceste obstacole pentru a deveni un reprezentant de frunte al semenilor sai. In Viata unui sclav american, care reprezinta cea mai citita si citata dintre operele sale, Douglass ofera descrieri explicite ale propriei copilarii si ale experientelor infioratoare din perioada sclaviei, precum si o relatare incitanta a evadarii sale dramatice din Sudul sclavagist. Publicata in 1845 pentru a potoli indoielile cu privire la originea sa – din moment ce putini sclavi din acea perioada puteau sa scrie –, Viata unui sclav american este admirata astazi pentru pasiunea sa extraordinara, pentru descrierile sensibile, pline de viata, si pentru forta naratiunii.”
8. ”O fecioară nesăbuită”, de Ida Simons, Editura Polirom: Se spune despre această carte că este ”echivalentul olandez al lui Stoner”. Numai dacă am citi această recomandare, nu am mai avea nevoie de orice altceva. Cu toate acestea, iată și prezentarea de pe site-ul Polirom: ”Bogat in elemente autobiografice, romanul O fecioara nesabuita evoca scene din viata unei familii de evrei peregrinind in perioada interbelica prin Haga, Anvers si Berlin. Vocea care povesteste este a lui Gittel, o fata de doisprezece ani pe care pasiunea pentru muzica o apropie de oameni, dar ii ofera si refugiu atunci cind lumea din jur devine amenintatoare. Parintii ei se ciondanesc fara oprire, asa ca, dupa fiecare cearta mai serioasa, mama isi ia fiica si se muta pentru citeva saptamini la rudele din Anvers. Gittel ajunge astfel sa fie invitata de un fost prieten al tatalui ei sa cinte la pian pentru Lucie, fiica lui de douazeci si noua de ani. Intre cele doua tinere pare sa se lege o prietenie strinsa, insa Gittel isi vede inselata increderea, ca din senin, in cel mai crud chip cu putinta. Scris cu verva ironica si umor, romanul Idei Simons este povestea unei adolescente aflate in cautarea unui loc sigur in vremuri nesigure si intr-o lume in care haosul e pe cale sa se dezlantuie.”
9. ”Arată și spune o poveste”, de Dan Roam, Editura Publica: Nici în vacanță nu ne lași cu cărți ”profesionale”? Ce ne trebuie nouă este relaxare! Așa este, dar sunt unii care își dezvoltă personalitatea și creativitatea și în concediu. Dan Roam vă poate ajuta măcar într-o privință: ”Pentru cei mai mulţi dintre noi, susţinerea unei prezentări este un proces extrem de dificil şi de stresant, fie că ne aflăm într-o întâlnire unu la unu, într-o sală de conferinţe, cu o duzină de străini, sau într-un amfiteatru, în faţa a mii de oameni. Potrivit lui Dan Roam, nu ar trebui să fie atât de greu. Ne simțim în impas doar atunci când uităm paşii de bază pe care i-am învăţat la grădiniţă: arată şi spune o poveste. În această carte concisă, dar puternică, autorul ne prezintă un set nou de instrumente utile în realizarea unor prezentări extraordinare. Dan Roam se bazează pe idei în care crede de mai bine de două decenii, din poziţia de prezentator căruia i-au fost decernate premii și care şi-a folosit tabla în toate colaborările pe care le-a avut, de la companii din topul Fortune 500, la startupuri mici şi până la Casa Albă. Chiar dacă eşti deja un bun prezentator, vei învăţa mai multe despre cum să îţi înţelegi publicul, să îţi organizezi conţinutul, să construieşti un fir narativ clar, să creezi imagini eficiente şi să îţi direcţionezi frica pentru a distra audienţa.”
10. ”Marea carte de întrebări și răspunsuri. Teste, recorduri, curiozități”, Editura Litera: La final, ceva special pentru copii. Întotdeauna am fost fascinat de tot felul de cifre despre lume, univers, oameni, geografie etc. Și toți copiii au fost și sunt probabil așa, iar subtitlul acestei cărți nu poate fi mai fascinant: ”Toate întrebările de cultură generală pe care ți le-ai pus și răspunsurile pe care ți-ai fi dorit să le primești”. Așadar, nu numai pentru copii, dar mai ales pentru ei: ”Fenomene atmosferice, animale, plante, dinozauri, corp uman, știință și tehnologie, astronomie… tot atâtea domenii fascinante care îți stârnesc interesul și te îndeamnă să îți pui întrebări, ca să înveți ceva nou și să îți satisfaci curiozitatea. Fiecărei întrebări i se răspunde printr-un text formulat simplu și concis, pe înțelesul tuturor, însoțit de ilustrații și fotografii sugestive și edificatoare. În plus, casete de text îți oferă detalii pentru aprofundarea subiectului, punându-ți la încercare cunoștințele generale și prezentându-ți totodată o serie de recorduri pe care cu greu ți le-ai fi putut imagina. O carte care te informează, te educă și te binedispune.”
2 comments
Revolutionary Road e nemaipomenită. Am scris și eu despre ea.
Din lista ta, mă tentează Un an de studiu.
🙂
N-am citit Revolutionary Road, dar acum sunt în posesia ei, sper să îmi fac timp.
La fel, Un an de studiu mă așteptă în bibliotecă. Revin cu impresii…