Stiri

„Directorul nostru” de Jean Georgescu, restaurat de Arhiva Națională de Filme

Foto Directorul nostru 1Luni, 24 octombrie, de la ora 19:30, la Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române (Strada Eforie nr. 2) va fi prezentat filmul DIRECTORUL NOSTRU (1955) de Jean Georgescu, într-o versiune restaurată digital de către Arhiva Națională de Filme (ANF). Proiecția deschide o nouă serie de evenimente inițiată de către ANF, Capodopere restaurate. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

Anul acesta s-au împlinit, pe 12 februarie, 110 ani de la nașterea lui Jean Georgescu și, pe 8 aprilie, 20 de ani de la moartea acestui regizor, scenarist și actor, unul dintre cei mai importanți cineaști din istoria filmului românesc. Aspru criticat la lansare, pentru acuratețea cu care ironiza moravurile epocii sale, DIRECTORUL NOSTRU este considerat astăzi una dintre cele mai importante producții cinematografice românești din toate timpurile.

Date film:

DIRECTORUL NOSTRU

România, 1955, 78 min.; comedie satirică

Regia: Jean Georgescu

Cu: Alexandru Giugaru, Grigore Vasiliu-Birlic, Mișu Fotino, Radu Beligan, Iurie Darie, Puiu Călinescu, Olga Tudorache

Cineaștii și criticii de cinema despre DIRECTORUL NOSTRU:

„Stilul tratării comicului în acest film poartă pecetea neîndoielnică a personalității artistice a regizorului Jean Georgescu. Prin faptul că personajele comediei satirice DIRECTORUL NOSTRU nu au fost reduse la silueta unor păpuși mecanice, că ele sunt străbătute de fluidul vieții, că în exprimarea lor vizuală s-au folosit uneori mijloacele pantomimei, arată că stilul lui Jean Georgescu merge pe linia celor mai bune comedii realiste.” (Victor Iliu, „Câteva păreri în legătură cu DIRECTORUL NOSTRU”, 1955)

Foto Directorul nostru 2„Primul film cu adevărat disident al cinematografiei românești (…). Sub pretextul unei intrigi benigne, el reflectă alienarea malignă a veteranilor care și-au pus idealurile la naftalină și recurg la cochilia vechilor lozinci doar cât să se mențină la putere. Un tandem memorabil fac Giugaru, cu răscoliri greoaie de conștiință, și Birlic, încercând să-și înțeleagă rolul și locul în intriga ce se țese, poate cel mai uman portret satiric pe care l-a zugrăvit în activitatea sa cinematografică.” (Tudor Caranfil, „Dicționar universal de filme”, 2008)

„DIRECTORUL NOSTRU rămâne, până la RECONSTITUIREA (1970), cea mai lungă și largă deschidere de supapă din conductele de presiune ale totalitarismului. (…) Este vorba deci de o rafinare a mecanismului propagandistic (din care artisticul, reprezentat de regia lui Jean Georgescu, de excelentul și «subversivul» comentariu muzical al filmului, realizat de compozitorul Ion Vasilescu, de interpretările magnifice ale lui Birlic și Giugaru, n-are decât de câștigat) făcută cu «voie de sus», în urma evenimentelor survenite după moartea lui Stalin…” (Cristian Tudor Popescu, „Filmul surd în România mută”, 2011)

Vă aşteptăm!

Parteneri media ai Cinematecii Române: Radio România Cultural, Observator cultural, Tabu, Cinemagia, CinemaRx, Port.ro, Urban Things – Chestii Urbane, Bucuresteni.ro, Calendar Evenimente, COOPerativa Urbană, CentrulVechi.com, OrasulVechi.ro, Filme-carti.ro, GazetaLibera.ro, BlogDeCinema.ro, AaRC.ro, SemneBune.ro, Feeder.ro.

Foto Directorul nostru 3

Articole similare

Lansările Editurii Herald la Gaudeamus 2018

Jovi Ene

Program special de 1 Iunie la standul Israel din cadrul Bookfest: filme de animație și concursuri

Jovi Ene

Lolele vor alunga din nou iarna grea si spiritele rele

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult