Recomandat Stiri

Alex Leo Şerban (1959-2011)

Cunoscutul critic de film Alex Leo Şerban a murit, azi-noapte, în Spitalul Fundeni, în urma unei suferinţe provocate de o boală incurabilă (cancer limfatic), potrivit surselor Reporter Virtual. Avea 52 de ani şi… multe proiecte.

Alex Leo Şerban a absolvit Facultatea de limbi şi literaturi străine a Universităţii din Bucureşti, în 1983, fiind şi bursier al Ministerului Culturii din Franţa, în 1992, “International Visitor” în SUA, în 1996, şi bursier GE/NEC între 2003 şi 2004. Din anul 1982, a fost prezent (cu eseuri, poezie, proză, traduceri) în majoritatea publicaţiilor culturale româneşti (România literară, Secolul 20, Luceafărul, Contrapunct, Litere, Arte & Idei, Lettre internationale, Idea etc.) şi în câteva străine (Cahiers du cinema, Cover Magazine, Film Comment). Colaborează la Elle, Idei în dialog, Libertatea, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Ziarul de duminică.

A fost singurul critic român invitat în emisiunea Double Je a lui Bernard Pivot (2004). Realizator şi moderator al emisiunii Fotograme de pe TVR Cultural (2005-2006). Conferenţiar la Lincoln Center, la Universităţile Umea, Humboldt, Pittsburgh şi la Teatrul Naţional din Bucureşti. A prezentat Retrospectiva Lucian Pintilie de la Londra (2004), curatoriat şi prezentat Festivalul de film românesc Romanian Cinema: A Journey organizat de ICR Londra (2007) şi retrospectiva Shining Through a Long, Dark Night de la Lincoln Center (2008). În ianuarie 2008, a fost ales – în urma unui sondaj pe site-ul www.cinemagia.ro – “Criticul de film preferat al cinefililor români”. A fost primul beneficiar al Marelui Premiu pentru Jurnalism cultural acordat de Fundaţia “Timpul”, tot în 2008.

Despre cartea lui, „4 decenii, 3 ani si 2 luni cu filmul romanesc”, a scris colegul nostru, Dan Romascanu.

Sa-i fie memoria binecuvantata!

Sursa: Reporter virtual

Articole similare

Olimpia Melinte prezintă premiera „Canibal” la Cinemateca Union

Jovi Ene

Pe 8 martie, certificatul de căsătorie îţi face intrarea la „Bună! Ce faci?”

Jovi Ene

22 iulie. 7 ani de la atacurile teroriste din Norvegia

Jovi Ene

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult