Filme Filme europene Recomandat

The Chronoscope (2009)

NexT – Festivalul International de Film – Editia a 5-a
The ChronoscopeCRONOSCOPUL
Irlanda – 2009 (20’)
Scenariul/Regia: Andrew Legge
Imagine: Eleanor Bowman
Montaj: Eoin McGuirk
Sunetul: Nigel Heath
Distributia: Serena Brabazon, Jeremy Irons (naratorul), Ned Dennehy

Scurt metrajul este o „arta”, o specie aparte a cinematografului. Ca este documentar, ca este reportaj sau ca este artistic, el trebuie sa transmita informatie, problematica, estetica, emotie – toate autentice, profunde si mai ales in forma condensata.

Filmul lui Andrew Legge este dedicat Charlottei Keppel, o tanara irlandeza care a inventat in anii 1930 un aparat capabil sa aduca in prezent imagini din trecut! „A lone woman has created something extraordinary”.

Si pret de cateva minute…spectatorul este pacalit in cel mai autentic mod cu putinta: imagini de arhiva cinematografica – miscari scadate – culori preponderent sepia – sunetul specific filmelor de prima jumatate a secolului 20….

Serena Brabazon

Apoi spectatorul intelege greseala in care l-a aruncat atat de inteligent scenaristul/regizorul, distributia si intreaga sa echipa de productie! La care au colaborat, aducand aerul de realitate si veridic: Kevin Brownlow,  Pat McCabe si  Kevin Myers – reputati oameni de cultura!

Pentru ca acest film este un „mockumentary”, repet – inteligent, dar si plin de umor si autoironie dulce-amara-constientizata. In ideea ca nimanui nu i se permite sa zdruncine miturile istoriei, ca prea putini doresc cu adevarat sa cunoasca adevarurile istoriei, ca cei mai multi ignora trecutul, greselile si umbrele lui! Ironizarea subtila a Bisericii Catolice (Cronoscopul e semnul Diavolului), a dogmelor (Cronoscopia e pornografie), a tragediilor dezlantuite de ideologiile radiale naziste, etc, etc – totul este o elaborare conceptuala si tehnica extrem de adanca si serioasa invesmantata in irezistibila  haina a veridicului, a autenticului frust! Si cu vocea din off a lui Jeremy Irons!

Trebuie sa revad acest film, pentru ca sunt convinsa ca imi va trezi noi si noi observatii si ganduri si sentimente. Trebuie sa il revad cu atentie, pentru ca sunt saigura ca regizorul a mai strecurat mesaje care mi-au scapat la prima vizionare!

Va recomand calduros sa mergeti la proiectiile Festivalului, pentru ca selectia de filme in concurs este inspirata, productiile sunt foarte interesante si aveti prilejul sa vedeti lumea in care traiti, sub aspecte care va scapa in goana curenta pentru supravietuire. Si aveti prilejul sa ganditi!

Deja am probleme in ceea ce priveste „votul publicului”, pentru ca am primit un buletin pe care va trebui sa imi exprim o optiune! Doar una! Greu! Si asta doar dupa prima zi de proiectii!

Nota: 9.5/10

Trailer

 

 

 

Articole similare

Prima capodoperă a lui Fellini: La strada (1954)

Dan Romascanu

Matei Brunul, de Lucian Dan Teodorovici

Delia Marc

Un dublu omagiu: Maestro (2014)

Dan Romascanu

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult