Filme Filme asiatice

Un serial de televiziune despre teatru: Hazarot (2020)

Hazarot (2020)
Realizatori: Assaf Amir, Erez Drigues, Noa Koler
Distribuția: Noa Koler, Erez Drigues, Agam Rudberg

Televiziunea israeliană surprinde și reușește din nou cu ‘Repetiții’ (‘Hazarot’ în limba ebraica), încă un serial care are șanse să înregistreze un succes international (după cel de ‘acasă’) și să se transforme într-o ‘formulă’ care să fie exportată și localizată în alte părți ale lumii. De data aceasta însă nu este vorba despre povești de război și eroii nu sunt agenți ai Mosad-ului sau ai altor servicii de securitate israeliene, ci o pereche de tineri care tocmai s-au despărțit după ce scriseseră o piesă de teatru despre legătura dintre ei, și care apoi o transformă într-o reprezentație pe scena unui teatru. Și pentru ca povestea serialului să fie și mai interesantă ‘Repetiții’ este scrisă și jucată chiar de perechea despre care este vorba în povestea pusă pe scenă. Tzutz și Tzutz, sau Iris și Tomer, sau Noa Koller și Erez Drigues sunt scriitorii, actorii și eroii piesei ale cărei repetiții sunt subiectul serialului ‘Repetiții’. Teatru în teatru în serial de televiziune – iată o formulă care nu poate da greș într-o perioadă în care unora dintre spectatorii de televiziune le este teribil de dor de teatru, iar restul dintre ei doresc să vadă comedii romantice inteligente și interesante.

Cele zece episoade ale primului sezon descriu traseul piesei de la momentul primei audiții-lecturi până la premieră, în paralel cu evoluția relației dintre Iris și Tomer, ea-dramaturg, el-regizor, care se despart la sfârșitul primului episod, după o conviețuire care durase câțiva ani. Este clar că o mare parte din farmecul serialului se bazează pe chimia (sau anti-chimia) dintre cei doi protagoniști și pe faptul (mult mediatizat) că Noa Koller și Erez Drigues au fost un cuplu cândva în trecut, ceea ce a contribuit la creșterea interesului spectatorilor din Israel.

La fel de interesante sunt însă și personajele actorilor care îi interpretează pe scenă. Agam Rudberg este o actriță tânără și talentată, care adaugă încă un rol formidabil unei serii de interpetări pe scenă și pe ecranele mari și mici care au făcut din ea un lider al generației ei de actrițe și actori. Itay Turgeman îi dă replica completând imaginea unui cuplu de actori tineri amețiți de statutul de vedete și confruntați cu ambiții și nesiguranțe specifice lor și generației din care fac parte. Alte roluri formidabile sunt intepretate de Evghenia Dodina care o întruchipează pe directoarea teatrului și de Shmil Ben Ari în rolul vedetei / monstru sacru al scenei, cabotin și înspăimântat de înaintarea vârstei. Dacă tot vorbim despre monștri sacri merită să o menționez și pe Gila Almagor care apare într-un singur episod dar în ce rol, cel al unei ministre a culturii care pare o sinteză a politicienilor care s-au perindat în aceasta poziție în ultimii 25 de ani.

‘Repetiții’ a cucerit publicul din Israel prin dialogurile spirituale, prin ritmul comic și elementele de satiră de bun gust, printr-o doză de romantism bine temperat, și prin interpretările actorilor care au realizat fiecare în parte roluri memorabile și nu au încercat în niciun moment să capteze ecranul numai pentru ei. Serialul a reușit să păstreze interesul de-a lungul celor zece episoade, evitând repetițiile și senzația de prelungire excesiva a poveștii. Sinceritatea abordării și dragostea pentru teatru au radiat din fiecare episod. Sunt foarte curios cum și dacă ‘Repetiții’ va reuși și ‘la export’ și daca al doilea sezon (anunțat la sfârșitul primului și după succesul acestuia) va aduce suficiente lucruri noi pentru a păstra interesul și simpatia publicului de acasă.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Silver Linings Playbook (2012)

Jovi Ene

Dom Hemingway (2013)

Andreea Andrusca

Panteonul negru, de Fahri Balliu

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult