Filme Filme europene

Triunghi amoros: Chère inconnue (1980)

Chère inconnue (1980)
Regia: Moshé Mizrahi
Distribuția: Simone Signoret, Jean Rochefort, Delphine Seyrig, Geneviève Fontanel, Dominique Labourier

Nu prea sunt amator de melodrame cinematografice. Majoritatea filmelor de acest gen mă lasă indiferent în cel mai bun caz și mă amuză involuntar în cazurile mai grave. Există însă excepții și atunci efectul poate fi contrar. În cazuri rare, în filme de calitate, efectul melodramatic funcționează foarte bine pentru mine. Este cazul lui ‘Chère inconnue’, filmul realizat în 1980 de regizorul israelian Moshé Mizrahi, în perioada franceză a carierei sale, ecranizare a unui roman scris de Bernice Rubens, și având în distribuție trei dintre cei mai formidabili actori ai cinematografiei franceze. Titlul englez, foarte puțin inspirat, sub care a fost distribuit filmul a fost ‘I Sent a Letter to My Love’.

Acțiunea se petrece undeva, lângă Brest, într-o casă pe o faleză de pe malul Oceanului Atlantic, care ar putea fi foarte bine cadrul unui thriller regizat de Hitchcock. Cred, de altfel, că maestrului suspansului i-ar fi plăcut povestea aceasta. Louise (Simone Signoret) și Gilles Martin (Jean Rochefort) sunt soră și frate, trecuți de 50 de ani, locuiesc împreună. El este invalid din copilărie, ea și-a dedicat viața îngrijirii lui. Yvette (Delphine Seyrig), care este prietena lor apropiată, le aduce în fiecare dimineață pâine proaspătă și discută cu ei știrile zilei din ziar. Niciunul dintre cei trei nu este căsătorit, viața aproape le-a trecut, dar pasiunile nu sunt complet stinse. Când Louise încearcă să găsească – folosind o identitate imaginară – o legătură sentimentală, folosind anunțurile de la mica publicitate a ziarelor, are surpriza că cel care-i raspunde să fie chiar Gilles. Între cei doi se încropește o idilă prin corespondență, care devine din ce în ce mai periculoasă, mai ales după ce Gilles dorește să o cunoască personal pe misterioasa necunoscută de care începuse să se îndrăgostească.

O paranteză. Filmul acesta, realizat în 1980, este unul dintre acelea care pun în evidență imensele schimbări aduse de telefonia mobilă și de Internet în modul de comunicare inter-umană. Mica publicitate din presa tipărită, scrisorile în plicuri, cutiile poștale (confecționate din tablă!) și poșta restantă la oficiul postal au dispărut aproape complet din viețile noastre în decurs de mai puțin de o generație. Daca ar fi realizat astăzi, scenariștii filmului acesta ar trebui să regândească total aceste detalii.

Povestea funcționează excelent datorită scenariului inteligent, sensibil și credibil uman și a interpretărilor actoricești excepționale. Între cele trei personaje se dezvoltă o adevărată furtună de sentimente. În spatele aparențelor unor vieți liniștite, banale și convenționale există și prietenie, și dragoste adevărată, și pasiune carnală. Nimic nu este însă declarativ, vorbele nu exprimă sentimentele, și nici măcar cuvintele, chiar și cele scrise la adăpostul anonimatului, nu dezvăluie tot ceea ce se petrece în adâncimea sufletelor. Partea melodramatică este excelent dozată, iar tensiunea relațiilor dintre personaje atinge în unele momente genul thriller. Simone Signoret și Delphine Seyrig realizează două dintre cele mai bune roluri ale perioadelor mature ale carierelor lor. Le domină însă Jean Rochefort, un actor de o mare finețe și cu un caracter și o cultură deosebite, care nu întotdeauna a avut șansa unor roluri pe măsura talentului său imens. Aici are ocazia să arate tot ceea ce poate și știe, și o face în mod magistral. Regizorul Moshé Mizrahi demonstrează cu acest film că a fost unul dintre cineaștii de valoare ai generației sale, în pofida faptului că filmografia sa, desfășurată pe trei continente, nu a avut multe vârfuri. ‘Chère inconnue’ este însă unul dintre ele.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, http://www.cinemapassion.com/jaquettesdvd/Chere-inconnue-custom.php)

Articole similare

Dom Hemingway (2013)

Andreea Andrusca

,,Am culoare pe dinăuntru, unde contează’’: The Hate U Give (2018)

Albert Dascălu

Infracțiuni și prietenie: Thunderbolt and Lightfoot (1974)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult