Filme Filme europene

The Informant (HBO Max, 2022) – demnitate și frică într-o Ungarie de după Cortina de Fier

The Informant (HBO Max, 2022) – Informátor
Realizator: Bálint Szentgyörgyi
Cu: Gergely Váradi, Márton Patkós

Nu e o noutate pentru nimeni că unul dintre subiectele preferate ale cinematografiei mondiale este cel al Războiului Rece, eveniment istoric care a mocnit în inima Europei, creând supoziții, conspirații și frici paranoice de care părinții sau bunicii, unchii sau mătușile noastre nu s-au mai putut trata, și pe care noi, cei născuți în spațiul de influență post-sovietic, l-am preluat ca pe o traumă transgenerațională.

Adevărul e că Războiul Rece nu a fost doar un conflict între două mari super Puteri mondiale, ci mai ales a fost o încercare de instaurare a terorii tacite, în care miliția aka securitatea (ori orice alt termen) a reușit să își infiltreze tentaculele până în miezul pornirilor eliberatorii ale tinerilor de pretutindeni.

Despre această luptă dintre binele democratic și răul conservator, închistat în trecut, e serialul maghiar „The Informant” (în original „Informátor”), produs de Anna Závorszky pentru HBO Europe și Viktória Petrányi pentru Proton Cinema. Să nu credeți cumva că aveți de a face cu încă o istorie șablonată cu și despre spioni. Serialul e un adevărat deliciu pentru că se abate de la tot ce înseamnă clișeu și tipar, iar efortul regizoral s-a observat în fiecare tușă a filmului.

Dar să ne oprim puțin asupra plot-ului din film, care spune istoria lui Geri (interpretat de actorul Gergely Váradi), un tânăr provincial care ia drumul spre Budapesta, pentru a merge la facultate. Cumva sfios, dar decis, acesta devine parte dintr-un grup de tineri radicali, un grup fondat și condus de Száva (interpretat de actorul Márton Patkós), un student cu viziuni profund democratice și cu o carismă de-a dreptul izbitoare. Geri pare să vrea doar un lucru, să petreacă și să cunoască femei. Ce nu știe nimeni e că Geriare un secret. Este un informator totalitar al securității, poziție pe care a obținut-o fiind șantajat în cel mai murdar mod.

Ceea ce debutează ca un serial de tensiune înaltă, continuă într-o manieră de șubredă echilibristică morală, deoarece eroul nostru central, Geri, pare să aibă disonanțe cognitive, încercând să înțeleagă cui trebuie să îi facă parte, cu cine să se alieze și încotro să o ia.

Filmul mi-a amintit de „Styliagi” a lui Todorovski, doar că din „The informant” lipsește muzica, pe care regizorul a înlocuit-o cu tensiune. Filmat într-o gamă cromatică perfect explicabilă în contextul acelei perioade istorice, serialul merită atenția publicului din câteva varii motive.

  • Interpretarea actorilor este la cel mai înalt nivel, demonstrând încă o dată cât de performantă este cinematografia europeană;
  • Tematica obscură a istoriei, în care se extrapolează atenția publicului de la tipicul spion bun la figura turnătorului obligat să colaboreze. Practic, spectatorul trece în baricada inamicului public, doar că îl așteaptă o dilemă: e sau nu Geri un personaj negativ?
  • Filmarea care transpune fidel acea perioadă, de la cadrele atent ales și până la documentarea filmului. Se observă mâna fermă a regizorului și scenaristului care și-au cuplat organic eforturile.

„The Informant” este un altfel de serial despre perioada în care onoarea și demnitatea se pedepseau crunt, este un film oglindă despre spațiul de dincolo de Cortina de Fier, loc aidoma unei jungle în care supraviețuiesc doar cei puternici.

Disponibil pe HBO Max.

Nota: 9/10

(Sursă fotografii: Hungary Today, BudapestReporter)

Articole similare

Conversații cu lumea morților: Personal Shopper (2016)

Dan Romascanu

Mit și istorie în conștiința colectivă: ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018)

Carmen Florea

Inside Llewyn Davis (2013)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult