Filme Filme americane

Stilat și rece: The Tragedy of Macbeth (2021)

The Tragedy of Macbeth (2021)
Regia: Joel Coen
Distribuția: Denzel Washington, Frances McDormand, Alex Hassell, Brendan Gleeson

De câte ori a fost adaptată pentru ecran ‘The Tragedie of Macbeth’ a lui Shakespeare? Iată o întrebare la care nici cei mai informați experți în istoria cinematografiei nu vor putea da un răspuns exact. În mod cert și documentat, sunt câteva zeci de versiuni, și în plus alte zeci de spectacole de teatru filmat și teatru de televiziune, plus variații și filme inspirate de tragedia regelui scoțian. Ce l-a determinat pe un regizor reputat ca Joel Coen să aducă din nou pe ecran, în 2021, această poveste? Poate că este vorba despre ambiția de a se măsura cu Orson Welles, Akira Kurosawa sau Roman Polanski, trei dintre marii regizori care ne-au lăsat versiuni cinematografice memorabile ale filmului? Poate că tocmai rolul lui lady Macbeth, încredințat marii actrițe France McDormand care este și soția lui și producătoarea filmului să fie un alt motiv, important dar oarecum extra-cinematografic? Este întâmplător faptul că acesta este primul film (!) scris și regizat de Joel fără colaborarea fratelui său?

Este imposibil să generezi un spoiler când scrii despre un film bazat pe o piesă pe care majoritatea spectatorilor au studiat-o în scoală, în care unele replici probabil mai toți le-am rostit odată cu actorii. În fapt, versiunea lui Joel Coen este destul de fidelă textului shakesperian. Singura repoziționare semnificativă este cea legată de vârsta cuplului devenit regal. În filmul lui Coen actorii și personajele au peste 60 de ani. Criza monarhică specifică regatelor medievale există deci din primul moment al ascensiunii lui Macbeth la tron. El știe asta, dar se supune forțelor destinului. I-a fost făcută o previziune, și din momentul în care aceasta pare să devină veridică, bărbatul va face totul pentru a-i înlesni împlinirea. Se poate spune că spre deosebire de multe alte interpretări ale tragediei, în ‘Macbeth’ al lui Joel Coen femeia care influențează faptele bărbatului nu este lady Macbeth, ci vrăjitoarea prezicătoare, multiplicată de trei ori.

Ce se poate spune despre aceasta versiune a lui Macbeth? În primul rand că este o realizare excepțională din punctul de vedere al imaginii (Bruno Delbonnel) și al decorurilor (Nancy Haigh). Unghiuri îndrăznețe, efecte spectaculoase, lumini tăiate, ziduri reci, ceață scoțiană care învăluie crimele și trădările. Avem senzația că suntem absorbiți într-un joc video tridimensional în care suntem figuranți într-un uriaș teatru în care este reprezentată tragedia lui Shakespeare. Denzel Washington și Frances McDormand interpretează cu claritate și demnitate rolurile principale, și câteva dintre rolurile secundare sunt memorabile și ca înfățișare și ca interpretare. Și totuși, nu am avut senzația că am aflat nimic nou nici despre Shakespeare, nici despre Macbeth, nici despre mine însuși în acest film. Experiența vizionării a fost ca și cum aș fi asistat la o reprezentație bună a lui Royal Shakespeare Company. Desigur, nu este puțin, dar este mai puțin decât mă aștept de la un film bun cu numele Coen la creditele de regie.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://spikytv.com/is-the-tragedy-of-macbeth-2021-movie-based-on-a-true-story/)

Articole similare

47 Ronin (2013)

Andreea Andrusca

Prin blogosfera cinefilă (4 – 10 decembrie 2017)

Jovi Ene

Memoriile ca jurnal de călătorie: Evreu fara frontiere, de Tiberiu Roth

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult