Filme Filme americane Recomandat

The Croods (2013)

the-croods-766690lThe Croods (2013)

Regia: Kirk De Micco, Chris Sanders
Voci:  Nicolas Cage, Emma Stone, Ryan Reynolds, Catherine Keener

Epoca de piatra prezinta un mare interes pentru creatorii de animatii care ne-au delectat cu  „Ice Age” si „The Flintstones”, iar acum Kirk DeMicco si Chris Sanders (“How to Train Your Dragon”, “Lilo & Stitch”) ne lanseaza noi provocari din aceleasi vremuri imemorabile in „The Croods”.

Personaje savuroase, colorate, bine definite dau buzna pe ecran si ne transporta pentru o ora si jumatate in trecut. Aventurile specifice timpurilor preistorice sunt descrise cu umor si bun gust intr-un scenariu captivant care pune in discutie teme despre indatoririle filiale, despre realatii de famile, despre toleranta, acceptare, curaj si cunoastere de sine.

„Fear is good, change is bad” afirma neintrerupt capul familiei, protector exagerat ai celor pe care ii iubeste, sufocandu-i si limitandu-le actunile cu grija sa. „Basically, anything fun is bad” sintetizeaza mica rebela strategia de supravietuire a tatalui sau. Dar cum niciodata interdictiile nu sunt acceptate fara revolta, Eep (voce Emma Stone), fiica cea mare, incalca regulile tatalui si pe furis exploreaza lumea inconjuratoare. Indiferent de vremuri conflctele parinti copii este la fel de actual asa cum ne demonstraza aceasta ultima animatie marca DreamWorks.

ea_croods_poster

Curiozitatea o poarta in mijlocul primejdiilor reprezentate de animalele salbatice si de provocarile naturii, dar ii scoate in cale si un personaj nou – Guy (voce Ryan Reynolds). La fel de antic ca Eep, Guy este un adolescent curajos, putin mai evoluat care stapaneste arta aprinderii focului, poarta incaltari, are un animal de companie pe post de… curea si dincolo de toate acestea pare sa stie ce se intampla cu miscarile placilor tectonice  si vorbeste cu multa siguranta despre un paradis de atins numit ” Tomorrow”.

Clanul Croods – energica Eep, sperioasa mama Ugga (voce Catherine Keener), fratele greu de cap Thunk(Clark Duke),razboinica surioara Sandy(Randy Thom) si bunica posesoare inca de coada Gran, increzator in vorbele noului venit il convinge in final pe capul familiei sa accepte necesitatea alegerii unei noi zone de adapost.

Calatoria este amuzanta si plina de invataminte.Fiecare intamplare atrage noi descoperiri, intalnirea cu animale fanteziste, gasirea de fructe noi, purtarea primei perechi de pantofi, folosirea primului „aparat foto”, utilizarea marionetelor si alte asemenea… noutati.

the-croods-prehistoric-party-3

Poate „The Croods” nu exceleaza in inventivitate nici vizual, nici din punct de vedere al povestii, insa ne propune alternante incantatoare de la peisaje intunecate, sumbre la imagini colorate, luminoase, vibrante populate cu fauna surprinzatoare prin aspect si atitudine. Dincolo de spectacolul vizual „The Croods” se concentreaza pe fascinatia si efervescenta descoperirilor, pe conflicte si relatii cu nabadai.

Odata cu aparitia in peisaj a lui Guy, conflictul tata-fiica este inlocuit de infruntarea creier versus muschi, vechi versus nou, pentru ca in final animozitatile sa fie inlocuite de o emotionanta scena de acceptare si valorizare a fiecaruii personaj de catre ceilalti.

Se poate afirma fara a gresi ca Kirk DeMicco si Chris Sanders au gasit reteta de a binedispune copii si parinti deopotriva si cum finalul animatiei lasa loc de o continuare, asteptam cu interes noi aventuri din preistorie…

Nota: 7/10

Articole similare

Bolt (2008)

Mihaela

O poveste cu Horațiu, de Doina Papp

Mihaela

Dramă solidă de război: HHhH (2017) – The Man with the Iron Heart

Dan Romascanu

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult