Filme Filme americane Recomandat

How to Train Your Dragon (2010)

How to Train Your Dragon (2010) – Cum sa iti dresezi dragonul
Scenariu si regie: Chris Sanders, Dean DeBlois
Voci: Jay Baruchel, Gerard Butler, Craig Ferguson, America Ferrera, Jonah Hill

De obicei dragonii sunt personaje negative in desenele animate. Cu infatisarea lor inspaimantatoare, cu abilitatile lor de a arunca flacari pen as este greu de imaginat ca aceste fapturi pot fi blande si prietenoase.Si totusi ultima productie DreamWorks recent lansata pe ecranele romanesti, inceara sa ne demonstreze contrariul, abordand o poveste emotionanta despre prietenia dintre un baiat si un dragon – Night Furry – presupus inspaimantator.

Inspirat din cartea scrisa de Cresida Cowell, animatia combina cu succes evenimente dramatice, actiune cu suspans, moment de umor si scene emotionante. Eroul nostru, cu un nume prevestind personalitatea sa, “Hiccup” – Sughit, doreste din tot sufletul sa devina un viking eroic asemeni tatalui sau, in ciuda faptului ca statura si robustetea nu-l ajuta.Crescut intr-o familie de razboinici, Hiccup a auzit toata viata ca dragonii reprezinta o amenintare, prin urmare alaturi de ceilalti copii din sat creste cu ura fata de acestia si dorindu-si participarea la luptele contra lor.

Hiccup si prietenii

Filmul debuteaza cu o scena de actiune in care dragoni de toate speciile si formele se napustesc asupra locuitorilor din Berk.Vikingii condusi de tatal lui Hiccup se apara incercand sa protejeze locuintele si proviziile insa batalia se termina cu pierderi de ambele parti. Incrancenati, razboinicii pornesc pe mare in cautarea cuibului dragonilor, cu speranta descoperirii locatiei acestuia si exterminarii intregii specii, calatorie care lui Hiccup ii este refuzata. Ramas acasa, eroul nostru intalneste din intamplare un dragon pe care l-a ranit in batalia care tocmai avusese loc si, dupa ce descopera cu uimire ca nu este capabil sufleteste sa-l omoare, aplica propriile metode de abordare a fioroasei creaturi pentru solutionarea animozitatilor intre cele 2 specii.

Este de fapt triumful mintii asupra agresivitatii. Incapabil sa se adapteze comunitatii din care face parte care prefer folosirea fortei brute in rezolvarea problemelor fara a intelege natura lor, Hiccup isi transforma defectele in calitati si abordarea stiintifica a relatiei cu dragonii il converteste intr-un erou atipic. Odata legatura stabilita intre cei doi- fiorosul Toothless si curiosul Hiccup – eroul nostru invata o gramada de trucuri care transforma dragonii in creaturi blande, trucuri pe care le va folosi apoi in arena, unde impreuna cu alti copii este antrenat pentru a deveni luptator impotriva amenintarii creaturilor care arunca flacari pe nari.

Hiccup, Astrid si Toothless

Personalitatea lui Hiccup alterneaza intre tinerete, vulnerabilitate si maturitate, incredere in sine iar interpretarea pe care i-o ofera Jay Baruchel completeaza perfect caracterul personajului. Gerard Butler se dovedeste a fi o alegere reusita pentru a-i da viata tatalui ocrotitor si in acelasi timp sever al micului viking, cum la fel de potrivita este America Ferrara in rolul explozivei, razboinicei, determinatei Astrid, asupra careia se indreapta sentimentele personajului principal. Desi scenariul este simplu, sunt accentuate si urmarite mai multe planuri relationale, toate avandu-l ca punct de pornire pe Hiccup.O relatie asupra careia se insista foarte mult in deschiderea filmului este cea tata-fiu, apoi intervine cea intre baiat si animalul inblanzit, intre baiat si restul prietenilor, fara sa lipseasca si cea presupus romantica intre Hiccup si Astrid.

Pelicula este colorata, dinamica, inovatoare si starneste interesul prin abordarea acestui subiect despre farmecul miticelor creaturi care au intrigat si fascinant publicul de-a lungul timpului. Ritmul povestirii precum si originalitatea subiectului  atrage atentia atat celor mici carora le-a fost si destinata cat si adultilor care vor fi prinsi de povestea animata si se vor lasa antrenati in aventurile eroului de poveste.

Nu pot decat sa concluzionez ca DreamWorks au realizat o opera de calitate, cu umor, aventuri si animatie de calitate care ma face sa sper ca “Shrek 4″ promis la lansare pentru vara acestui an va fi o reusita..

Nota: 7.5/10

Articole similare

Filme pe scurt: The New World (2005)

Tudor Mirică

A hentes, a kurva és a félszemü (2017) – Măcelarul, curva şi chiorul

Dan Romascanu

Trailerul zilei: ”How To Train Your Dragon 2” (2014)

Deea

2 comments

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult