1001 filme pe care trebuie sa le vezi intr-o viata Filme Recomandat

The Big Sleep (1946)

The Big Sleep (1946) – Somnul de veci
Regia: Howard Hawks
Actori: Humphrey Bogart, Lauren Bacall, John Ridgely

Special pentru acest film am cautat definitia exacta a termenului de “film noir”. Wikipedia ne spune urmatoarele: “film noir este o expresie, un termen tehnic şi o modalitate de exprimare cinematografică utilizat(ă) în procesul de producţie a unui film pentru a descrie stilul Hollywood-ian al filmelor dramatice poliţiste care plasează eroii într-o lume percepută ca fiind iremediabil coruptă şi antagonistă lor, lumea poliţiştilor.”

Bogart si Bacall

In “The Big Sleep” ne aflam chiar in fata unei astfel de lumi corupte, plina de neprevazut si suspans, totul filmat in umbra, intunecat, de unde vine chiar si expresia de “film negru”. Avem si aici un detectiv care se straduie prin toate mijloacele sa afle adevarul, prin mijloace proprii, in colaborare sau uneori impotriva unei parti a politiei corupte. De asemenea, nu puteau sa lipseasca intrigile care apropie personajele in mod aproape nestiut, pana la o iubire care dainuie (inclusiv in spatele ecranului pentru Bogart si Bacall).

The Big Sleep

Philip Marlowe (Bogart in zilele bune) este un detectiv particular specializat in cazuri dificile. Cand un mare bogatas il cheama sa impiedice un santaj ce ameninta propria familie, este stiut ca el este omul potrivit. Numai ca acest caz, simplu la prima vedere si rezolvat imediat, se transforma intr-o adevarata afacere tenebroasa. Mai ales ca Marlowe se trezeste intre cele doua femei ale bogatasului, una mica si zburdalnica-Carmen (Martha Vickers) si cealalta, cerebrala, seducatoare si inteligenta-Vivian (Lauren Bacall). Iar atractia imediata dintre el si Vivian este irezistibila, dar si provocatoare de noi conflicte.

Cuplul de pe ecran este incantator. Cei doi fac intr-adevar un cuplu magnific, nu numai in viata personala, dar sunt in acelasi timp doi actori care se completeaza reciproc, jocul lor este superb si asta se vede si acum, peste ani.  Iar ticul lui Bogart cu urechea este ramane in memoria spectatorului. Este, de asemenea, un film foarte inteligent, care trebuie vizionat cu mare atentie, intrucat fiecare amanunt este important si ne poate duce la aflarea criminalului (sau criminalilor), la deslusirea disparitiilor, la cautarea adevaratelor indicii. De urmarit.

Nota: 8/10

Articole similare

Aventuri în Imperiul Țarist: Pelerinul vrăjit, de Nikolai Leskov

Jovi Ene

Secretary (2002)

Jovi Ene

Martha Bibescu și vocile Europei

Jovi Ene

2 comments

Laura Trisca (Meleaca) 14 iulie 2012 at 17:08

Ce pofta aveam sa-l vad, dar ce pofta am acum, dupa ce am citit…Multumesc, Jovi!!!:)

Reply
Jovi 15 iulie 2012 at 18:33

Cu mare placere, Laura 🙂
Sa ne povestesti impresiile…

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult