Filme Filme americane Recomandat

The Astronaut’s Wife (1999)

The Astronaut’s Wife (1999) – Sotia astronautului
Regia: Rand Ravich
Distributia: Johnny Depp, Charlize Theron, Joe Morton, Clea DuVall

Puteti cumpara DVD-ul acum, de pe ProVideo.ro.

The Astronaut’s Wife este un film care cu greu poate fi integrabil intr-o singura categorie. Este usor sa il consideram in categoria SF, pentru ca cheia de la care pleaca actiunea propriu-zisa este situat undeva in spatiu, la intalnirea cu o civilizatie extraterestra necunoscuta si invizibila, in cele din urma. Cu toate acestea, este un film mai mult unul de suspans-thriller si care, in ciuda unor momente bune, nu impresioneaza cu adevarat. Ceva lipseste. Chiar ma gandeam daca as fi vizionat un astfel de film daca lipseau cei doi actori principali, cei care aduc adevarata savoare filmului, impreuna cu Joe Morton, si anume Charlize Theron si Johnny Depp (un actor foarte bun, intr-un rol total negativ aici, fara discutie antipatic).

The Astronaut's Wife

Spencer este astronautul plecat in spatiu intr-o misiune aparent simpla, iar Jillian este sotia sa, educatoare simpatizata de toti copiii, ramasa acasa si asteptandu-si sotul iubit. Ea este sotia perfecta, care nu isi doreste decat sa aiba sotul cat mai repede acasa, cuminte si intelegatoare, incercand sa se integreze lumii pilotilor si a partenerelor acestora, chiar daca pare straina acestui lumi impuse de circustante. In ultima misiune, un incident misterios are loc pe nava, in doar doua minute cei doi piloti isi schimba comportamentul, incident insa pe care majoritatea expertilor il considera trecator, cu exceptia lui Jillian si a unui expert de la NASA, interpretat cu mare talent de Joe Morton.

Daca prima parte a filmului poate fi privita ca film SF impletit cu elemente dramatice, ultima parte se transforma treptat, trecand prin genul thriller, ajungand la un adevarat film horror, conturat de visele lui Jillian, de sinuciderea prietenei sale si uciderea surorii, precum si de transformarile din corpul sau, unde gemenii implantati intr-un adevarat viol savarsit de Spencer sunt doar viitorii germeni extraterestri, urmasii celor din spatiu mai degraba decat ai sotului plecat in misiune in spatiu.

Charlize Theron

Accentele psihologice nu lipsesc, Jillian fiind cea care trebuie sa isi reconstruiasca personalitatea in functie de noile conditii. Intrebarea pe care si-o pune tot timpul, odata cu descoperirile fostului expert NASA, este aceea de a-si dea seama daca a innebunit sau ceea ce i se intampla e adevarat. Chiar daca decizia pe care o ia in aceasta privinta este definitiva (si puteti observa aceasta din film), finalul este destul de ambiguu, in sensul bun al cuvantului, lasand spectatorul sa decida daca Jillian a trecut de partea buna sau dimpotriva a devenit ea insasi personajul negativ.

Johhny Depp si Charlize Theron sunt foarte convingatori in rolurile lor, chiar daca nu sunt cele mai bune ale lor, iar Depp este chiar personajul negativ, putin pus in valoare si ne aflam inclusiv in fata unor efecte speciale bine realizate. Cu toate acestea, de multe ori scenariul lasa de dorit, nu este liniar si consecvent, iar aceasta dauneaza in final filmului, nefacand-ul un clasic al genului, ci doar unul mediu.

Nota: 6/10

Puteti cumpara DVD-ul acum, de pe ProVideo.ro.

Articole similare

O dragoste, de Dino Buzzati

Jovi Ene

3 cărți de călătorie de la Editura Humanitas. Autori: Sabina Fati, Cristina Chevereșan, Jan Willem Bos

Jovi Ene

Prin blogosfera literara (26 mai – 1 iunie 2014)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult