Filme Filme americane

Atac în trenul de Paris (de)jucat de eroi: The 15:17 to Paris (2018)

The 15:17 to Paris (2018) – Atac în trenul de Paris
Regia: Clint Eastwood
Distribuția: Alek Skarlatos, Anthony Sadler, Spencer Stone, Judy Greer

La 21 august 2015, în trenul care venea de la Amsterdam și mergea spre Paris, pe teritoriul Franței, un fanatic de origine arabă a încercat să deturneze trenul și să ucidă câteva persoane, având asupra sa o mitralieră, un pistol și suficiente gloanțe. Nu a fost să fie, pentru că atacul său a fost dejucat încă de la început, după primul foc de armă, de trei tineri americani curajoși, aflați din întâmplare în tren, fiind în vacanță. S-a lăsat doar cu câteva răni neimportante (cu o singură excepție!), cu zeci de oameni speriați, dar și cu recunoștința unei întregi nații. 

”The 15:17 to Paris” spune povestea acestei întâmplări, dar Clint Eastwood alege să prezinte evenimentul care a durat doar câteva minute sub forma unor povești de viață, urmărindu-i pe cei trei eroi încă din copilăria timpurie până la momentul întâmplării propriu-zise. Cei trei americani au fost prieteni din copilărie, s-au jucat împreună și au trăit clipe frumoase de la prima întâlnire, în anticamera directorului școlii, când se pregăteau de o pedeapsă disciplinară tipică, pentru prostiuțele făcute. Trecând timpul, fiecare și-a urmat propriile idealuri, unul a ajuns cu ușurință în armata americană, altul pierzând timpul (și rămânând astfel fără bani), iar Spencer Stone, cel mai complex personaj, are o unică dorință: să ajungă în Forțele aeriene de salvare.

Cei trei se reunesc pentru o călătorie aproape inițiatică prin Europa, timp în care se plimbă prin locuri emblematice (Roma, Veneția, Amsterdam), poate cea mai slabă parte a filmului, de vreme ce par a fi bifate niște obiective doar pentru dorința de a oferi spectatorului ceva imagini legendare. Ultima oprire, chiar dacă nedorită inițial: Parisul. În tren, întâmplarea cu pricina, ce ține doar câteva minute, timp în care ei îl dezarmează pe terorist, îl leagă, ajută pe cei panicați sau răniți. 

Am povestit multe despre film, pentru că e vorba de un fapt real, recent, arhicunoscut, și oricine poate găsi amănunte doar tastând data exact a întâmplării. Povestea din tren este impresionantă, tocmai pentru a durat doar câteva minute, iar atacul a fost dejucat de destin, dar și de pregătirea, inconștiența și curajul celor trei americani și a celorlalți aflați în tren. Ineditul vine și din felul în care a fost realizat filmul (altfel destul de simpluț, fără prea mari reușite), atunci când vorbim de distribuție: Clint Eastwood a ales ca interpreții celor trei personaje principale să fie chiar eroii înșiși. Alek Skarlatos, Anthony Sadler și Spencer Stone s-au descurcat decent pentru niște oameni neexperimentați, au trăit rolurile și nu au dezamăgit. Așadar, un film cu propriile limite, dar interesant măcar prin faptul că este vorba de un fapt real despre care am auzit cu toții acum ceva ani.

Nota: 6,5/10

Puteți cumpăra DVD-ul de pe ProVideo.ro.

Articole similare

Firmanul orb, de Ismail Kadare

Jovi Ene

Vieţile lui Alexandru Paleologu, de Tudorel Urian

Jovi Ene

Cărți pentru copii: Povestea lui Peter Iepurilă, de Beatrix Potter

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult