Filme Filme europene Recomandat

Taken 3 (2014)

taken-3-634240lTaken 3 (2014)

Regia:  Olivier Megaton
Scenariul:  Luc Besson, Robert Mark Kamen
Distributia:  Liam Neeson (Bryan Mills), Forest Whitaker (Franck Dotzler), Maggie Grace (Kim Mills), Famke Janssen (Lenore St. Jones)

Cateva ganduri doar 🙂 .

Am lasat sa treaca cateva zile de la vizionarea in avanpremiera a acestui (sper) ultim act al francizei Taken, cu scopul de a ma observa pe mine insami … adica … mi-a ramas ceva prin cutele mintii? Vreo amintire? Vreo impresie deosebita? Altceva decat acolo, in sala, la cald? Pentru ca am mers la film trasa de cateva ate, ca deobicei, hai sa le zic momeli, acestea fiind Luc Besson, Liam Neeson si Forest Whitaker.

N-as zice ca nu au functionat, pentru ca Neeson si Whitaker salveaza si ridica punctele unui film, egali mereu cu ei insisi in dedicarea cu care investesc personajele cu carne si sange, transformandu-le in eroi credibili. Poate doar ca scenariul schioapata nitel si pe alocuri in justificari logice. Si ca sa ma explic, iata: de ce rusii astia atat de bine organizati intru executarea actiunilor lor “de bine”, scapa din mana si din atentie existenta camerelor de luat vederi, care pana la urma arunca o alta lumina asupra actiunilor pe care le-au pus la cale? Insa – ce sa zic, chiar am avut cu totii dovada zilele acestea – cand viata bate filmul – si anume … in Paris cei doi teroristii au fugit abandonandu-si masina in care si-au lasat actele! Prin urmare … sa nu carcotesc 🙂 si sa ma intorc la perechea Neeson si Whitaker incrancenati fiecare in a-si atinge telul, primul hotarat sa dea de urma criminalului/criminalilor care i-au ucis fosta sotie, disculpandu-se in felul acesta de inscenarea/acuzatia/ pusa pe capul sau, celalalt hotarat sa nu se lase prada intuitiei, ci sa instrumenteze, motiveze si indeplineasca dreptatea prin mijloacele specific politienesti.

taken-3-623624l-imagineCINE si DE CE sunt intrebari comune celor doi. Cei doi eroi actioneaza in paralel, urmandu-si destinele, fortandu-si limitele umane – in superbele cinematografii (Eric Kress) ale unui Los Angeles filmat ingenios – aerian – sau terestru – in urmariri alerte –cu piciorul, cu masinile, framantandu-se mereu asupra celor doua intrebari. Care insa este prima dintre ele. Care este intrebarea corecta pe care trebuie sa si-o puna si politistul si Mills?

Nu lipsesc detensionarile (pentru ca firul narativ evolueaza intr-un suspans strans), astfel ca sclipesc din cand in cand replici pline de umor, pe care publicul le sesizeaza imediat si le gusta cu placere, mai ales atunci cand unele dintre ele vin cu accent rusesc sau rostite chiar in rusa 🙂 .

taken-3-700486l-imagineAstfel incat, pas cu pas, asa cum de altfel se dumireste si spectatorul (ca nu e prost), se contureaza pertinent faptul ca prima intrebare corecta este DE CE, dupa care, cu un oaresce delay, ajungem si la CINE!

Asta este! M-am bucurat, repet, de charisma celor doi actori apreciati, de urmariri fulminante (Neeson scapa din explozia unei masini 🙂 ) de imagini si efecte spectaculoase pe o coloana sonora articulata (Nathaniel Mechaly).

taken-3-949939l-imagineCitez din Mapa de Presa, spusele regizorului Megaton: ”Riscurile sunt mult prea mari pentru Bryan Mills în Taken 3: Teroare în L.A. În primul film din serie, el era ca un robot. Avea o singură sarcină, să-şi salveze fiica. În Taken 2, trebuia să-şi salveze soţia. În Taken 3, el este în pericol la un alt nivel. La începutul filmului este distrus de uciderea fostei sale soţii. Ca urmare, el devine dintr-un super-agent, un om fragil. Este mult mai interesant. Publicul se apropie mai uşor de un asemenea om, decât de un super-erou.”

Eu zic sa multumim realizatorilor pentru franciza „luatilor” si cred sa acesta e punctul final, sperand ca nepotul/nepotica lui Bryan Mills, care urmeaza sa vina pe lume, sa nu conduca catre un Taken 4 🙂 Sau de ce nu? Poate o comedie 🙂 .

Nota: 7/10

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=HZaDbUofNgE’]

Articole similare

The Tourist (2010)

Dan Romascanu

Rebecca (1940)

Dan Romascanu

Hitler’s Children (2011) – Cinepolitica 2013

Delia Marc

1 comment

Taken 3 12 ianuarie 2015 at 23:06

Am vazut la cinema acest film , superb film la cinema. Deabea se gasesc bilete pentru film, majoritatea fiind deja rezervate. Vreau sa spun ca e cel mai reusit, din toate cele 3.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult