Filme Filme americane

Sex și competiție într-un Los Angeles al învingătorilor – Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty (HBO, 2022)

Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty (2022)
Creatori: Max Borenstein, Jim Hecht
Distribuția: Quincy Isaiah, Rachel Hilson, Sean Patrick Small, John C. Reilly, Jason Clarke

Succesul și puterea ne rescriu soarta și câteodată doar cei temerari reușesc să facă față provocărilor, înscriindu-se ușor în galeria învingătorilor. Despre asta e și serialul „Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty”, regizat de Adam McKay și produs de Max Borenstein, după cartea „Showtime: Magic, Kareem, Riley, and the Los Angeles Lakers Dynasty of the 1980s” de Jeff Pearlman.

Serialul marca HBO spune istoria echipei de baschet Los Angeles Lakers din perioada anilor 1980, sub conducerea originală a proprietarului Jerry Buss.

Jerry e un magnat care iubește baschetul și sexul în egală măsură. Tot ce își dorește e echipa Los Angeles Lakers și are o idee fixă despre cum să o transforme în cea mai de succes afacere. Totuși, se pare că situația e departe de a fi roz și această misiune pare aproape imposibilă.

Serialul „Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty” poartă stilistica lui McKay, renumit pentru scandalosul său film „Don’t Look Up”. Este o satiră acidă, incisivă despre moralitate, bani, dorință de a ajunge în primul rând. Întreg mesajul transmit este perfect sesizabil și datorită actorilor aleși pe sprânceană. Galeria e formată din John C. Reilly și Jason Clarke, în rolurile centrale, dar și alți actori de talie. Totuși, cei doi par desprinși din acea epocă de aur a sportului american.

Țin să menționez câteva aspecte forte ale serialului:

  • Redă perfect imaginea acelei epoci, începând cu reuniunile afro-americanilor și terminând cu revoluția sexuală. Apropo, sexul e parte inerentă a filmului, venind parcă să completeze intensitatea subiectului. Fiecare personaj face, mai devreme sau mai târziu, sex, ca pe o formă de expresie și escapism.
  • Tehnica de filmare dă continuitate subiectului. Tonurile sepia și accentele de culoare, precum și montajul fac din vizionare un deliciu.
  • Coloana sonoră te transpune în ideile centrale ale filmului, idei care țin de competiție, de luptă.
  • Masculinizarea toxică ne transpune în acele timpuri. Bărbații sunt centrul acțiunii, iar femeile, cu excepția unora, sunt parte din decor. Deci, regizorul s-a îndepărtat de corectitudinea politică din filmografia modernă.

„Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty” este probabil una dintre cele mai reușite pelicule care redau lumea sportului american așa cum e, un amestec de orgolii, de curaj și nesăbuință, dar mai ales o nevoie constantă de validare.

Și de această dată McKay reușește să ne arate o imagine fără cosmetizări a lumii în care trăim. Și acest film vine să ne reflecte propria atitudine față de ceea ce ne mișcă înainte.

Este un film cinic despre oameni cinici. Un film în care jocul de pe teren se mută în culise. Umorul, sarcasmul și atitudinea nonșalantă a personajelor distrează publicul, simultan ducându-l într-un spațiu al reflecției, al meditație asupra unor fapte comise cu sau fără raționament.

Pe HBO Go și HBO Max din 6 martie 2022.

Nota: 8/10

(Sursă imagini: The Hollywood Reporter)

Articole similare

Inside Llewyn Davis (2013). Când Leul trebuie să supraviețuiască

Albert Dascălu

The Angry Birds Movie (2016) – Angry Birds Filmul

Jovi Ene

Diplomacy (2014) – Diplomație

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult