Filme Filme europene

Războaie între generații: Le choix des armes (1981)

Le choix des armes (1981)
Regia: Alain Corneau
Distribuția: Yves Montand, Gérard Depardieu, Catherine Deneuve 

‘Choice of Arms’ (în franceză ‘Le choix des armes’), realizat în 1981, este un film foarte tipic pentru genul de filme cu gangsteri / film noir din cinematografia franceză a anilor ’70 și ’80. Maestrul genului a fost Jean-Pierre Melville care a murit în 1973, lăsând în urma sa doar 14 filme, dar câteva capodopere între ele. Alain Corneau, regizorul lui ‘Choice of Arms’, a fost unul dintre urmașii săi. Filmul acesta demonstrează calitățile sale profesionale și rezistă destul de bine examenului timpului, beneficiind și de o distribuție stelară.

Este povesterea urmărilor unei evadări din închisoare, a prietenilor evadaților din mediul interlop care îi adăpostesc și îi ajută, și a polițiștilor care sunt pe urmele lor, o poveste care se complică în mod tragic pe măsură ce acțiunea avansează. Ca în multe filme ale genului, cele două lumi – a crimei și a legii – sunt legate între ele prin fire uneori invizibile. În fiecare dintre ele se confruntă două generații, generația veche de gangsteri activi sau retrași și polițiști pe de-o parte, tinerii criminali violenți și polițiști ambițioși pe de altă parte. Corupția acționează la toate nivelele. Bunele intenții și sentimentele omenești supraviețuiesc cu greu urmăririlor și împușcăturilor.

Realizarea cinematografică este destul de minimalistă. O parte din poveste se petrece pe șosele și drumuri noroioase de țară, colțurile de stradă și intersecțiile jucând un rol important în decor. Vilele somptuoase și apartamentele supra-aglomerate din periferii delimitează clar categoriile sociale. Paleta de culori este foarte riguros controlată, filmul ar fi putut să fie foarte bine și realizat în alb-negru. Gerard Depardieu apare aici în rolul unui tânăr infractor, deranjat și anti-social dincolo de orice speranță, care distruge totul în jur, și în primul rând își distruge propria viață. Nu are încă prestanța și umorul care caracterizează multe dintre marile sale roluri ulterioare, dar nesiguranța și aspirația fără șanse de a ieși din cercul vicios al crimei sunt excelent redate.

Yves Montand și Catherine Deneuve formează o pereche care parcă ar veni din alt film, dar tocmai contrastul dintre nobilitatea lui încercată de viață și frumusețea ei vulnerabilă cu mediul și actele de violență reușesc să creeze drama. Banda muzicală este și ea foarte interesantă. În unele momente sunt folosite supărător viorile și melodii sentimentale în stilul anilor ’50, în altele improvizații jazz la chitară și muzică soul (Janis Joplin, dacă nu greșesc). ‘Choice of Arms’ nu este poate cel mai bun film al lui Alain Corneau, dar merită o vizionare sau revizionare.

Nota: 6/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Amazon.com)

Articole similare

Întrupările credinței: Corpus Christi (2019)

Dan Romascanu

Into the White (2012)

Delia Marc

Tragediile din spatele cortinelor: Vox Lux (2018)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult