Carti Literatura romaneasca

În vremuri de restriște, citește proză scurtă! Îndemnul unui cititor din carantină

„Nume de cod. Flash Fiction. Antologie Literomania de proză scurtă”
Editura Paralela 45, colecția Antologii, Pitești, 2019

Am crezut întotdeauna că punctualitatea stă la baza civilizației. De asta am divorțat de Sebi, el nu era niciodată punctual. Din cei șapte ani cât am fost căsătoriți, jumătate mi i-am petrecut așteptându-l.

E puțin să spunem că panica plutește peste întreaga lume. Este greu de redat cum a schimonosit fața întregii planete o boală sosită de niciunde. Iar atunci când ajungi să percepi întreaga seriozitate a problemei, înțelegi cât de valoros este timpul. Acesta devine aproape inestimabil, iar cum spunea un bun prieten de al meu, dacă tot ne vine sorocul să citim proză scurtă. Pornind de la acest motto aproape filosofic, am înhățat volumul „Nume de cod. Flash Fiction. Antologie Literomania de proză scurtă”, apărut la Editura Paralela 45, și l-am devorat pe îndelete, precum a prescrisși medicul.

Texte scurte, dar acide, încărcate cu sens și destul de vii pe fundalul unei realități care aproape ne înghite. Cam așa se poate descrie această compilație de proze subtile. Un punct forte al prezentului volum, pe care am ținut cu tot dinadinsul să-l menționez, este prezența particulelor biografice inedite, pe alocuri sumbre, altele încărcate de umor. Cine oare s-ar da în lături de la lectura unui text scris de un autor meteo-sensibil sau de specialist în marketing și comunicare? Partea forte a acestui volum este, cu siguranță, acest mozaic de figuri diferite și caractere diametral opuse, care s-au îmbinat într-un minunat puzzle scriitoricesc.

Este de apreciat meritul incontestabil al platformei Literomania care a creat o umbrelă pentru aceste tinere talente, pe unele reușind să le scoată din anonimat, altora consolidându-le poziția deja favorabilă pe piața produselor literare din România. Pentru mine, ca cititor din Basarabia, unde, din nefericire, resursele cititorești sunt destul de limitate, acest volum de proză scurtă a fost o posibilitate perfectă de a lua notițe și de a-mi crea o listă impresionantă de cărți, pe care să le vânez.

În ultimii douăzeci și cinci de ani, tot felul de politicieni corupți sau afaceriști veroși dăduseră tunuri financiare, cauzând pierderi inimaginabile și greu de contabilizat, mai ales că instituțiile statului nici nu se obosiseră să-i prindă și să recupereze prejudiciile. Un fluviu de bani fusese canalizat spre buzunarele întotdeauna neîncăpătoare ale acestor ploșnițe sociale, întru îndestularea lor, a familiilor și prietenilor celor mai buni.

La acest fragment din povestirea „Procesul secolului”, a lui Sebastian Mihail, m-am oprit pentru a medita. De ce? Mi s-a părut o reflecție perfectă a realităților din mica mea Patrie. Nici că se putea o metaforă a absurdului mai potrivită. De facto, prigoana intelectualilor este un motiv pe care probabil literatura contemporană încă nu l-a scos de sub preșul comod al tăcerii.

Revenind la imaginea de ansamblu al antologiei, țin să menționez stilul unitar și naturalețea textelor, care nu par să contrasteze într-un fel prea abrupt. Dimpotrivă, în unele momente problemele sociale abordate se contopeau de minune cu crizele personale ale eroilor – de exemplu, în povestirea „Ce urs urât”, de Ohara Donovetsky, observăm incertitudinea copilului care nu înțelege dacă tatăl are sau nu o amantă și cum să își anunțe mama, pe când în „Liliacul alb” descoperim drama bătrânilor marginalizați, prin figura bunicii care se îneacă, mestecând din fărâma de pâine a solitudinii.

Cu siguranță, trec acest volum antologic pe lista lecturi de citit nu doar în vreme de carantină, ci și în momente de pace, pentru a descoperi un soi de caleidoscop social în care supraviețuim zilnic.

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

(Surse foto: litero-mania.com, EdituraParalela45.ro)

Articole similare

Lung popas într-o Vale a Morţii, pentru a regăsi cheia către viaţă: „Fiica lutierului”, de Sharon Maas”

Ana Maria Cazacu

Cartea cărților. O incursiune persuasivă în lumea unor „Monștri faimoși”

Corina Moisei-Dabija

Top 5 cărți pentru copii fericiți

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult