Filme Filme americane

Netflix privește în sus: Don’t Look Up (2021)

Don’t Look Up (2021)
Regie: Adam McKay
Distribuție: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Ariana Grande, Mark Rylance

Rar se întâmplă ca un film să împartă atât de radical opiniile ca ‘Don’t Look Up’, satira politico-apocaliptică scrisă și regizată de Adam McKay care a încheiat anul cinematografic 2021. Faima l-a precedat în cutia mea poștală și în fluxul de ‘știri’ de pe rețelele sociale, și i-am găsit pe prietenii mei divizați într-un mod atât de radical cum puține filme (sau alte subiecte) au reușit să-i împartă. Opinia mea se alătură celor cărora le-a plăcut filmul. ‘Don’t Look Up’ mi s-a părut o comedie de calitate care spune multe despre lumea în care trăim, despre calitatea clasei politice din lume la ora actuală și despre televiziunile care transformă știrile în show-business și show-business-ul în gunoi, despre statutul științei și negarea evidentelor științifice, despre adicția în masă fata de celebrități și despre felul în care marile corporații controlează viețile noastre, despre catastrofele care amenință omenirea și felul în care ne pregătim să le înfruntam sau să le ignoram. Colecția de vedete care participă la această producție este impresionantă, dar și mai impresionant este faptul că multe dintre ele interpretează roluri în afara rutinelor lor obișnuite. Dacă mai existau dubii că Netflix se află astăzi în rand cu marile studiouri în crearea de cinematografie interesantă, filme ca ‘Don’t Look Up’ ar trebuie să le disipeze fără drept de apel.

Profesorul de astronomie Mindy (Leonardo DiCaprio) și doctoranda sa (Jennifer Lawrence) descoperă o cometă care se îndreaptă direct spre Pământ urmând să distrugă lumea așa cum o cunoaștem, peste ceva mai mult decât șase luni. Cetățeni conștiincioși, cei doi anunță autoritățile și ajung destul de repede în anticamera Biroului Oval. Președinta Orlean (Meryl Streep) este însă prea ocupată pentru a-i primi în prima zi și chiar și în a doua zi știrea despre iminentul sfârșit al lumii i se pare a fi de importanță redusă fata de numirea unui judecător la Curtea Supremă sau alegerile parțiale care se apropie. Disperați, cei doi savanți vor recurge la televiziune pentru a-și face mesajul cunoscut omenirii, dar efectul principal este că profesorul va deveni o celebritate și va ajunge în pat cu prezentatoarea unei emisiuni de scandal (Cate Blanchett) în timp ce studenta lui se va trezi arestată de serviciile secrete și avertizată ‘să nu creeze panică’. Mașina guvernamentală și cea militară, marile corporații și întreaga lume se vor pune în cele din urmă în mișcare, și până la întâlnirea cu cometa se vor întâmpla încă multe, care ar fi de râs daca nu ar fi vorba despre singura noastră planetă.

Adam McKay este pasionat de politică, finanțe (‘The Big Short’) și de mecanismele Casei Albe (‘Vice’) dar în cariera să se află și scenariile și regia a numeroase scheciuri ale emisiunii de satiră ‘Saturday Night Live’. Inspirația pentru râsul despre planeta aflată în pragul distrugerii din ‘Don’t Look Up’ cred că vine însă mai de departe, de la ‘Dr. Strangelove’ a lui Kubrick si ‘Marele Dictator’ al lui Chaplin. În definitiv, și SNL și o serie de alte emisiuni similare de acolo au pornit. Îl ajută o galerie de interpretări memorabile. Leonardo DiCaprio adaugă încă un rol cameleonic în repertoriu. Jennifer Lawrence demonstrează din nou că frumusețea nu înseamnă negația talentului. Meryl Streep este o președintă venită direct din ‘Saturday Night Live’ a cărei trăsături de caracter și aluzii (ne-subtile) politice au calitatea de a supăra pe toată lumea care dorește să fie supărată. Cate Blanchett m-a uluit cu încă un rol în care mi-a luat mult timp pe ecran pentru a o recunoaște. Ron Perlman joacă un rol care parodiază toate celelalte roluri din întreagă să cariera. Ariana Grande aproape că se joaca pe ea însăși, și cântă foarte bine.

Creația actoriceasca numărul unu este însă, în opinia mea, cea a lui Mark Rylance într-un rol antologic al un magnat al marilor corporații care este departe de tot ceea ce a făcut în trecut. Singurele vedete care au roluri mai puțin consistente sunt Himesh Patel și Timothee Chamelet (când are băiatul asta timp să joace în atâtea filme?). Stilul de dialoguri și de filmare este el însuși o satiră și o parodie a producțiilor de gen ‘sfârșitul lumii’ ale marilor studiouri. În opinia mea ‘Don’t Look Up’ este unul dintre cele mai distractive dar și mai semnficative filme ale acestui sezon cinematografic. Mulți dintre criticii de astăzi își vor regreta, cred, opiniile, căci acesta este unul dintre filmele ale căror apreciere are șanse să crească în timp.

Pe Netflix din 24 decembrie.

Nota: 9/10

(Sursă imagini: IMDb.com, https://screenrant.com/dont-look-up-movie-posters-meteor/)

Articole similare

Paradisul Diavolului: „Grădina Paradisului”, de Eugen Uricaru

Dan Romascanu

Sorgul rosu, de Mo Yan

Dan Romascanu

Pandorum (2009)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult