Filme Filme americane

Mare of Easttown (HBO, 2021). Cum să lucrezi în slujba binelui când ești un dezamăgit incurabil?

„Mare of Easttown” (HBO, 2021)
Regia: Craig Zobel
Distribuția: Kate Winslet, Sosie Bacon, David Denman, Neal Huff 

Sunt o fană declarată a lui Kate Winslet încă din perioada minunatului și tristului „Titanic”. Totuși, cele câteva decenii scurse din acea vreme i-au prins bine actriței, care a reușit să devină și mai pregnantă, mai prezentă în pelicule. Cel mai interesant este felul în care aceasta reușește să intre în pielea oamenilor aproape eșuați sau aflați în pragul disperării. Un joc artistic de acest fel este cel din serialul „Mare of Easttown”, regizat de Craig Zobel (acesta a regizat și serialul „American Gods”, precum și scandalosul film „The Hunt”).

„Mare of Easttown” spune istoria unei femei detectiv dintr-un oraș mic din Pennsylvania, care încearcă să-și facă munca de gardian al ordinii și justiției în timp ce propria sa viață se mișcă încet, dar sigur înspre eșec. Serialul este de departe unul foarte lent, perfect pentru spectatorii care n-au nevoie de schimbări bruște de situație, ci care apreciază minuțiozitatea cu care regizorul desfășoară linia de subiect.

Din punct de vedere al atmosferei, serialul este pe alocuri apăsător, de parcă adevărurile nerostite, secretele și scheletele din spatele fiecărui personaj te-ar împresura. Mare (minunat interpretată de Winslet) este o femeie hotărâtă, dar obosită până în măduva oaselor. Dramele pe care le traversează, eșecurile conexe mariajului, pierderile pe care le are – toate și-au lăsat o amprentă masivă asupra caracterului său. Acest lucru se vede din maniera cu care dialoghează, din felul cum nu pregetă să caute justiția chiar și acolo unde nu este.

Am simțit anumite similitudini cu serialul „The Killing” (atenție, anume primul sezon), regizorul creând o intrigă matură, asumată, fără teribilism, acesta fiind cumva specific genului cinematografic despre care discutăm.

Revenind la jocul actoricesc, țin să menționez că mi-a plăcut prestația lui Guy Pearce (șarmant scriitor) și cea a lui Jean Smart (mama pensionară teribilistă). Despre ce este în linii mari „Mare of Easttown” și de ce trebuie să-l puneți pe lista serialelor de urmărit? Este istoria unei femei care se impune și a unei comunități în care toți știu tot și nimic, în același timp. Deși lentoarea de la început vă poate pune în gardă, ulterior veți fi tot mai prinși de acțiune. Liniile de subiect sunt bine definite și sunt sigură că veți avea măcar un moment când veți sta cu sufletul la gură alături de eroina principală.

Sunt convinsă că acest prim sezon promite o experiență nouă în materie de seriale, transformând senzaționalul într-o abordare mult mai matură a diferite subiecte, precum este bullyingul, hărțuirea sau eșecul familiar.

Disponibil pe HBO Go din 18 aprilie.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: Imdb, provokr.com, www.skygroup.sky)

Articole similare

This Must Be the Place (2011)

Dan Romascanu

Șase fațete ale lui Bob Dylan: I’m Not There (2007)

Dan Romascanu

O săptămână nebună: Pusher (1996)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult