Filme Filme europene

Horror pe Zoom: Host (2020)

Host (2020)
Regia: Rob Savage
Distribuția: Haley Bishop, Jemma Moore, Emma Louise Webb

Era doar o chestie de timp până când să apară primele filme inspirate de perioadele de lockdown impuse de COVID-19. ‘Host’ (2020) al regizorului britanic Rob Savage nu numai că este printre primele filme de gen horror realizat în timpul pandemiei, dar este un film care folosește experiența colectivă a ceea ce am trăit și trăim în ultimul an. Software-ul de teleconferințe Zoom cu care cel puțin jumătate din omenire a devenit familiara este unul dintre principalele mijloace tehnice care definesc filmul atât din punct de vedere vizual cât și ca tematică. Se poate spune că ‘Host’ are ambiția de a deveni ceva similar cu ceea ce a fost acum peste 20 de ani ‘The Blair Witch Project’, doar că rolul aparatului de filmat video îl preia teleconferențierea Zoom. Remarcabil, ambițiile regizorului și producătorilor sunt în mare parte realizate.

Cinci prietene și un prieten se întâlnesc într-o conferință Zoom, una dintre cele care au devenit frecvente pentru multă lume în perioadele îndelungate și repetate de lockdown. Fiecare se află la casa sa, în mediul în care se simte cel mai bine. Pentru divertisment se decid să invite un medium care va organiza o ședință de spiritism pe Zoom. Invitata îi previne că deși se desfășoară internetic, sceance-ul poate stârni spiritele, că pot apare semne ale prezenței celor plecați din lumea aceasta și că spiritele trebuie respectate. Prietenele nu prea iau în serios nici avertismentele și nici sesiunea în general. Bărbatul părăsește conferința după câteva minute, una dintre fete își permite o farsă dintre acelea care pot stârni spiritele, conexiunea internetica a moderatoarei mediu se întrerupe, și de aici lucrurile încep să se complice. Alunecăm în lumea spiritismului internetic, care se dovedește a fi un coșmar. Lockdown-ul poate proteja contra virușilor, dar nu și de acțiunile spiritelor.

Rob Savage folosește excelent convențiile conferințelor Zoom pentru a construi concepția vizuală a filmului și pentru a crea senzația de fantastic lugubru. Una dintre legile genului demonstrează că efectul de horror este amplificat când pericolele apar în mod neașteptat într-o ambianță care ne este familiară și care în mod normal sugerează protecție. Conferințele Zoom au devenit pentru noi un confort psihologic conectându-ne cu lumea, familia, prietenii. În film ele reprezintă într-adevăr la început un cadru de socializare intre prieteni, dar pe măsură ce lucrurile încep să se complice comunitatea virtuală temporară creata de conferință se transformă într-un spatiu invadat treptat de oroare. Familiara grilă Zoom este folosita pentru crearea efectului de ecran divizat (split screen) în care o parte dintre participanți sunt spectatori pentru a deveni pe rând actori sau chiar victime. Efectul este eficient și șocant.

Filmul durează ceva mai puțin de o oră, ceea ce ar fi prea puțin pentru o difuzare comercială, dar funcționează perfect în screening. Cred că Rob Savage a făcut foarte bine să nu adauge timp, și în plus se încadrează și într-o durată standard pentru multe conferințe Zoom. Interpretările actorilor sunt toate excelente și interacțiunea la distanță funcționează la fel de bine ca în orice conferință. ‘Host’ este un film minimalist și eficient, folosind în mod inteligent convenția și transformând limitările mediului în calități și mijloace de exprimare. Am citit că regizorul Rob Sabage are în pregătire un nou film care ar putea fi considerat un sequel. Sper doar că el va include suficient material nou și independent. Precedentul există, căci filmele sequel ale lui ‘The Blair Witch Project’, desi mult mai generos finanțate, au fost departe de a egala succesul originalului. Așteptările create de ‘Host’ sunt mari.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Containsmoderateperil.com)

Articole similare

Hitchcock într-un sat francez: Le boucher (1970)

Dan Romascanu

Better Living Through Chemistry (2014)

Andreea Andrusca

Salmon Fishing in the Yemen (2011)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult