Filme Filme americane

Get Out (2017)

Get Out (2017)
Regia: Jordan Peele
Scenariul: Jordan Peele
Distributia: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener, LilRel Howery

Filmul relevă istoria lui Chris (Daniel Kaluuya), un fotograf de culoare din New York, care se duce împreună cu iubita sa, Rose (Allison Williams), la vila părinților ei. Tânărul e foarte emoționat înainte de întâlnire, deoarece părinții aristocrați ai acesteia habar nu au de relația interrasială a fiicei lor. Cu toate astea, Chris este întâmpinat cordial de către membrii familiei, deși pe teritoriul vilei se întâmplă mai multe lucruri bizare. Servitorii (ambii afro-americani) se comportă suspicios, mama fetei îi propune lui Chris să participe la o sesiune de hipnoză, iar prietenii de familie ai părinților, apăruți pe neașteptate, manifestă un interes excesiv față de eroul nostru.

”Get Out” reprezintă un amestec echilibrat de comedie neagră, horror și satiră socială, realizat de un regizor debutant, pe nume Jordan Peele. În pofida acestui fapt, pelicula a devenit un fenomen cinematografic notabil, căci, pe lângă un scor prestigios pe rottentomatoes (99%), filmul se remarcă printr-o rentabilitate cosmică, obținând încasări de peste 250 milioane de dolari cu un buget de doar 4,5 milioane. Acest succes se datorează scenariului aproape impecabil, dialogurilor subtile, acompaniamentului muzical potrivit, ce amplifică paranoia și cel mai important – accentelor sociale puse de regizor. Problema discriminării rasiale capată o altă natură. În acest microunivers, negrii nu mai sunt discriminați, ci mai degrabă hiperprivilegiați, “Get out” reprezentând cea mai îndrăzneață și vie peliculă despre hipertoleranță după foarte mult timp, fiind ironică în aceeași măsură, atât față de albi, dominați de o invidie inconștientă, cât și față de negri, care la rândul lor cultivă mituri despre această invidie și despre cât e de grea viața în ghetou.

Cel mai surprinzător e că mesajul social al filmului nu frânează acțiunea și senzația de groază, ci dimpotrivă, adaugă acestora o doză de logică și prospețime. Filmul e încărcat de clișee și urmează o structură tipică „horror” , astfel încât, pentru toți cei care au vizionat măcar 3 filme despre case izolate și proprietari dubioși, deznodământul nu va fi o surpriză. Culmea e că în pofida acestui fapt, pelicula nu plictisește nici măcar pentru o clipă, fiind unul din acele filme, care nu se pot lăuda nici cu actori geniali, nici cu răsturnări șocante de situație și nici cu mesaje foarte profunde, dar care impresionează, deoarece nu are cusururi, fiecare element funcționând asemenea unui ceas elvețian. Referitor la actori, merită menționat că Daniel Kaluuya și-a jucat rolul bine, mai ales spre final, când a apelat din nou la acea energie sălbatică cu care a cucerit publicul  în serialul “Black Mirror”.

La final, putem spune că avem parte de un horror complex și estetic, care cucerește prin scenariu, gramatică vizuală, dialoguri sugestive și senzația permanentă de presiune. Fără tone de sânge, acțiuni dubioase și decizii banale, specifice filmelor din această categorie. Cruzimea și violența apar abia în ultima parte a filmului, probabil ca o alegorie la prejudecățile societății umane cu privire la alte rase, etnii și la procesul de emancipare în sine. Astfel, pe lângă detaliile tehnice implementate cu succes, „Get Out” se poate lăuda cu un mesaj social bine definit și o formulă curioasă de rasism: invidia albilor față de negri. În concluzie, filmul nu poate fi numit o capodoperă, dar cu siguranță e un debut perfect.

Nota: 7,5/10

Articole similare

Bruno (2009)

Jovi Ene

Supraviețuire: 10 Cloverfield Lane (2016)

Dan Romascanu

The Expendables 2 (2012)

Marcus Victor Grant

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult