1001 filme pe care trebuie sa le vezi intr-o viata Filme Recomandat

Frankenstein (1931)

Frankenstein (1931)
Regia: James Whale
Distributia: Colin Clive, Mae Clarke, John Boles, Boris Karloff, Edward Van Sloan

Frankenstein este un personaj care se identifica cu filmele horror si sunt putini pasionati ai cinematografiei care sa nu ii cunoasca fata, alura sau unul din multele filme care il au ca personaj principal. Chiar daca imi aduc aminte de vizionarile succesive a reeditarii din 1994, cu Robert de Niro ca interpret principal, un film care a reusit sa impresioneze datorita transpunerii unei povesti vechi cu mijloacele moderne ale efectelor vizuale speciale, trebuie sa pornim la istorisirea povestii lui Frankenstein de la filmul din 1931, regizat de James Whale si avandu-l in rolul principal al monstrului pe Boris Karloff.

Boris Karloff

Dupa multi ani de la aparitie, figura acestui monstru nu mai este atat de inspaimantatoare, insa in epoca si multi ani dupa aceea machiajul lui Jack Pierce aplicat asupra lui Boris Karloff (un adevarat maestru al filmelor horror) a fost foarte laudat, reusind sa transforme un actor destul de simpatic intr-un monstru, inspaimantator, intunecat, cu reactii inexplicabile si imposibil de controlat, de la uciderea unei fetite pe malul lacului, care dorea doar sa se joace cu el, pana la atacul asupra celor care l-au creat, desi crima impotriva slujitorului lui Frankenstein pare perfect justificata in raport cu modul in care se comporta cu el.

Povestea se deruleaza in acelasi tipar al crearii unui personaj ciudat, in speranta ca un nou capitol important se deschide in istoria stiintei: nasterea unui om compus din bucati moarte, componente a unor oameni diferiti. Experimentul reuseste, dar el nu mai poate fi controlat, cauza fiind probabil „creierul” acestui personaj devenit malefic, imprumutat de la un criminal feroce. El este rau, malefic, ingrozitor pentru anumite persoane nu pentru ca a fost creat asa, ci pentru ca devine un om fara a fi invatat ce inseamna aceasta, ce presupune, nu cunoaste notiuni de baza precum binele si raul. Ii plac florile, le miroase, dar in acelasi timp ineaca fara a gandi pe copilul care i le-a daruit. Interpretarea lui Boris Karloff este aici exemplara si da acestui film propria nota de prestanta.

Nota: 7.5/10

Articole similare

Revista presei culturale (18 – 24 aprilie 2014)

Jovi Ene

Trei poezii din „Urmele încercării”, de Marin Mălaicu-Hondrari

Jovi Ene

Prin blogosfera literara (25 aprilie – 1 mai 2011)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult