Filme Filme europene

Ferma animalelor: Men & Chicken (2015)

Men & Chicken (2015) – Mænd & høns – Bărbați și puicuțe
Regia: Anders Thomas Jensen
Distribuția: David Dencik, Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas

Apare din când în când câte un film care sfidează orice încercare de categorisire, un film atât de straniu, de absurd, de deranjant dar și de comic și de omenesc, încât trebuie creat un gen special pentru el și filmul declarat cap de serie. Acesta este cazul cu ‘Men & Chicken’, filmul lansat pe ecrane în 2015, scris și regizat de Anders Thomas Jensen. Este un film care nu aparține zonei mele de comfort și experiența vizionării a fost pentru mine amestecată, alternând momente în care mă întrebam ‘ce-i cu nonsensul ăsta’ cu clipe de reală fascinație cinematografica. Este al doilea film al regizorului danez pe care îl văd în ultimele zece zile și faptul că Jensen este unul dintre cei mai originali și mai interesanți scenariști și regizori nu numai din Danemarca ci și din întreaga lume mi se pare de netăgăduit.

Elias (Mads Mikkelsen) și Gabriel (David Dencik) sunt frați. Pe patul de moarte tatăl lor le mărturisește că sunt de fapt înfiați. Tatăl lor biologic trăiește undeva, pe o insulă izolată cu o populație de 42 de locuitori. Plecați în căutarea acestuia vor descoperi un peisaj demn de filmele de groază, o fermă plină de animale și faptul că au încă trei frați. Cei doi sunt deja niste personaje destul de ciudate, dar asta este nimic față de felul în care arată și se comportă frații lor. De aici filmul alunecă într-o intrigă și o atmosferă care combină absurdul cu grotescul, scabrosul cu bizarul. Cam orice aș scrie aici ar fi spoiler, așa încât mă rezum la a spune că cei cinci frați vor descoperi împreună secretele ascunse ale propriilor lor origini și naturi.

Anders Thomas Jensen practică în acest film un gen de umor care este departe de a fi genul care să-mi placă. Filmul este presărat de extreme care nu pot fi luate decât în glumă. Chiar și așa, deși am stomacul destul de calit și nu mai intimidează nici filmele de groază, genul acesta de extreme îmi displace. Mads Mikkelsen este formidabil și întreaga echipă de actori este pe măsură construind o lume de personaje ciudate ale căror comportamente, dacă urmează vreo regulă, aceasta este total diferit de normele obișnuite. Scenariul rezervă surprize la tot pasul, este imposibil de prevăzut ceea ce se întâmplă în minutul următor, mai ales că ceea ce se întâmplă nu are întotdeauna logică. Există în acest film un mesaj, și acesta este important, dar până a ajunge la el a trebuit să fac efortul de a suporta multe scene și situații greu de digerat. ‘Men & Chicken’ face parte din categoria de filme pe care le pot aprecia din punct de vedere al cinematografiei și al originalității, dar a căror vizionare nu mi-a făcut placere.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Istorie dinastică: Dinastia, de Stelian Tănase și Elena Vijulie

Dan Romascanu

Cele mai bune 3 cărți citite în 2016 de editorii Filme-cărți.ro

Victor Alartes

Templul de aur, de Yukio Mishima

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult