Filme Filme americane

Favo(u)ritul în cursa pentru Oscar: The Favourite (2018)

The Favourite (2018)
Regia: Yorgos Lanthimos
Distribuția: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz

Mărturisesc că filmele lui Yorgos Lanthimos mă descumpănesc. Fiecare dintre cele pe care le-am văzut abordează un gen în general cunoscut, pleacă de la premize care ni se par familiare, ca spectatori de film cu oarecare experiență, și ajunge cu totul în altă parte – în teritorii în care nu mai funcționează legile decenței sau ale moralei așa cum le cunoaștem. Este evident efortul regizorului de a șoca prin limbajul folosit de personajele sale, dar și prin limbajul cinematografic. Rezultatul este o colecție de filme care aparțin spațiului bizarului, dar care rămân în memoria spectatorilor. Acesta este cazul și cu ‘The Favourite’, devenit un neașteptat favorit (jocul de cuvinte este inevitabil) în cursa pentru premiile Oscar în acest an. Este vorba despre un film istoric. Un film istoric însă cum nu a fost încă făcut până acum. Un film istoric al lui Yorgos Lanthimos.

Regina Anne nu are o faimă prea grozavă în istoria Angliei. A fost probabil eclipsată de alte regine pe nume Elizabeth sau Mary, dar totuși perioada domniei și rolul ei istoric nu sunt deloc de lepădat. A fost ultima regină din dinastia Stuart (dar era protestantă) și prima regina a Marii Britanii. Problemele ei de sănătate fizică și mentală o aseamănă mai degrabă cu urmașii ei la tron din Casa de Hanover. Din punct de vedere vizual, al costumelor și decorurilor, Yorgos Lanthimos reconstituie atmosfera palatelor și a curții regale de la începutul secolului 18 cu o rigurozitate demnă de cele mai bune filme ale studiourilor britanice sau ale BBC-ului.

Personajele care populează filmul, sau mai bine zis varianta Lanthimos a personajelor istorice, sunt însă departe de reprezentările convenționale. S-ar putea spune că este vorba despre o viziune puternic feministă. Curtea și intrigile politice sunt dominate de femei, dar este vorba despre femei care au suferit traumele hărțuirii sexuale permanente și a violurilor încă din adolescență, și care se răzbună pe lumea bărbaților cu vârf și îndesat. Regina bolândă (interpretată de Olivia Colman) domnește ca suveran absolut jucând pe degete primii miniștri și Parlamentul, cu ajutorul favoritelor sale Lady Sarah (Rachel Weisz) și a noii sosite Abigail (Emma Stone). Firul principal al acțiunii este reprezentat de conflictul între favorita tânăra și arivistă, care va avea de învins diferențele de statut social și dușmănia favoritei ‘en title’, pentru a-și face loc în cercul reginei și chiar mai aproape de ea.

‘The Favourite’ are multe calități. Jocul tripletului de actrițe este fenomenal, și relațiile acestui ‘triunghi’ domină povestea, dezvoltându-se în mod gradat și evoluând expresiv. Câteva dintre scenele și unele dialoguri au sclipiri formidabile de umor. Am pomenit deja despre decoruri și costume. Adaosurile de condimente stil Lanthimos nu adaugă însă nimic semnificativ și interesant, dimpotrivă, par forțate și evident inserate pentru a atrage atenția. Nu era cred, nevoie. Dacă revelația legăturilor lesbiene să zicem că reprezintă o perspectivă inedită asupra personalității reginei și a relațiilor de la curtea regală, avalanșa de profanitati nu servește la nimic. Nu numai că nu este plauzibil că doamnele de la curtea Angliei în secolul 18 să rostească așa de des cuvinte că ‘f …’, dar nici nu adaugă nimic personajelor sau viziunii istorice. Sunt departe de a fi un pudic, dar cred că artistic ce face Lanthimos aici este lipsit de logică. Rezultatul este că ‘The Favourite’ este un film cu multe părți bune, dar care nu dorește să placă. Și care reușește să nu placă. Va fi interesant de văzut dacă Academia, cu o componență reînnoită, va recompensa îndrăzneala, sau va da curs reflexelor puritane și va pedepsi filmul în ciuda numărului mari de nominalizări.

Nota: 8/10

Articole similare

Endless Love (2014)

Andreea Andrusca

Kafka în pusta maghiară: Szegénylegények (1966)

Dan Romascanu

Y tu mamá también (2001)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult