Carti Carti pentru copii

Cărți pentru copii: Cartea marilor descoperiri

”Cartea marilor descoperiri”, de James Brown (ilustrații) și Richard Platt (text)
Editura Humanitas Junior, București, 2018
Traducere din engleză de Lidia Dumitru

În format mare (chiar foarte mare!) și aerisit, ”Cartea marilor descoperiri” este chiar ceea ce spune titlul: un volum-album pentru copii și nu numai, care ne poartă prin lumea marilor descoperiri ale omului de-a lungul mileniilor, veacurilor, deceniilor și ne înfățișează felul în care acestea au fost ”inventate” sau ”aflate” de către oamenii de știință sau oamenii simple, dar și modalitatea în care acestea au evoluat sau sunt construite.

Se poate spune că acest volum nu este neapărat o enciclopedie, ci și o poveste. Povestea transformării naturii de către om, a evoluției omului de la ”invenții” sau descoperiri simple până la unele atât de complexe, încât cu greu pot fi explicate pe înțelesul tuturor. Dar volumul reușește și asta și am apreciat la el faptul că nu este exclusiv ”pentru copii”, pentru că unele invenții și explicațiile despre acestea mi-au produs și mie ceva ”dificultăți” și m-au învățat lucruri noi.

”Povestea” începe cu roata și se termină cu inteligența artificială și ne poartă și prin alte invenții precum busola, hârtia, telefonul, electricitatea, filmul și internetul, pentru a descoperi o lume magică, pe care omul a transformat-o încontinuu. Informațiile sunt detaliate și într-un limbaj simplu, ce poate fi înțeles de oricine și, în același timp, ce ajută la formarea unui culturi generale consolidate. În plus, sunt și amuzante pe alocuri, mai ales când ni se dau diferite exemple despre felul în care au fost privite descoperirile la momentul aducerii lor în atenția publicului. Iată, de exemplu, ce spunea împăratul german Wilhelm I, după apariția automobilului:

”Cred în cal. Automobilul este o apariție vremelnică.”

Din ediția în limba engleză

Dar nu numai citatele oamenilor celebri sunt amuzante și neașteptate, ci și unele întrebuințări sau caracteristici ale descoperirilor, precum:

  • Cu 600 de ani înainte ca europenii să fi scris prima dată pe hârtie, chinezii o foloseau la toaletă!
  • Formele cuielor sunt atât de specifice, încât arheologii le pot folosi la datarea unei construcții, uneori cu o aproximație de un an.
  • Primele ascensoare se mișcau atât de încet, încât aveau integrate și scaune confortabile, pentru ca pasagerii să se odihnească pe parcursul călătoriei pe verticală.
  • Transportat fără refrigerare, laptele se acrește chiar și pe distanțe scurte. În secolul al XIX-lea, proviziile de lapte erau asigurate de cirezile de vaci din grajdurile din centrul orașelor. În 1854, în centrul Londrei erau 20.000 de vaci; în New York, erau 2.000 de vaci numai în Brooklyn.

Un volum, o enciclopedie, un album pe care vi-l recomand cu plăcere, pentru că informațiile și ilustrațiile de aici vă pot forma o părere avizată despre evoluția umanității, din ce în ce mai galopantă în ultimele decenii. 

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas/Libris.ro/Cartepedia.ro.

Articole similare

Modelul Ana Blandiana: ”Fals tratat de manipulare”

Codrut

Prin blogosfera literară (26 martie – 1 aprilie 2018)

Jovi Ene

Revista presei culturale (19 – 25 septembrie 2014)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult