Filme Filme europene Recomandat

Exam (2009)

Exam (2009)
Regia: Stuart Hazeldine
Distributie: Adar Beck, Gemma Chan, Nathalie Cox, John Lloyd Fillingham, Chukwudi Iwuji, Luke Mably, Pollyanna McIntosh, Jimi Mistry, Colin Salmon

Zilele ce au trecut am vazut doua filme asemanatoare din punct de vedere al continutului: Exam si El Metodo, care descriu inchiderea unor personaje intr-un spatiu inchis, unde participa la o selectie pentru o slujba foarte interesanta, aproape nenumita, dar se pare suficient de incitanta si de bine platita pentru ca aceste persoane sa suporte anumite momente stanjenitoare si solicitante. Primul dintre acestia, un film englezesc, Exam, merge mai degraba spre genul thriller decat pe cel al filmului psihologic (care, consider eu, era mai adecvat situatiei descrise), actiunile companiei angajatoare si atmosfera pe care o construieste in jurul camerei unde are loc actiunea se apropie de un film fantastic, cu elemente surprinzatoare ce vor fi descoperite pe parcurs.

Exam

Scenariul este deosebit de interesant: o corporatie importanta, probabil din domeniul medical, face un riguros proces de selectie pentru obtinerea unui job necunoscut. In „finala”, au ramas doar opt oameni, carora nu le stim numele si nici nu le vom afla vreodata, dar care isi gasesc imediat porecle in functie de culoarea pielii sau caracteristicile personalitatii: Dark, Chinese, Blonde, Deaf, Black, White, Brunette, Brown. Competitia dintre ei este dura, cateva reguli trebuie respectate cu strictete, iar la final doar unul dintre ei va invinge. O infruntare psihologica, in primul rand, una condusa de mister profund, aproape imposibil de descifrat pana aproape de final.

Regulile sunt stabilite de la inceput de catre un supraveghetor, pe care il voi lasa sa vorbeasca: „Ascultati cu atentie fiecare cuvânt al meu. Nu o sã mã repet. Nu o sã-mi cer scuze pentru dificultãtile întâmpinate pentru a ajunge aici deoarece presiunile si durerile au fost necesare. Curajul e atributul cheie în aceste vremuri întunecate, iar dacã nu supravietuiti procesului nostru de selectie, atunci nu veti supravietui in postul acesta. Multi candidati calificati au ajuns pânã aici si au esuat. Voi ati reusit. Iar acum, ultima etapã e chiar în fata voastrã. Un singur obstacol vã desparte de telul dvs… acela de a intra în rândurile noastre. Testul e simplu, însã cu toate astea va determina cine pleacã din aceastã camerã cu un contract de angajare si cine pleacã acasã cu un bilet de autobuz.

În toate aceste încercãri, v-ati format o idee despre puterea acestei organizatii, asa cã, credeti-mã când vã spun cã în aceastã încãpere nu existã nicio lege decât legea noastrã. Si singurele reguli sunt regulile noastre. În fata voastrã e o singurã întrebare, si un singur rãspuns e asteptat. Dacã încercati sã comunicati cu mine sau cu paznicul, veti fi descalificati. Dacã deteriorati foaia de examen, intentionat sau accidental, veti fi descalificati. Dacã pãrãsiti încãperea indiferent de motiv, veti fi descalificati. Întrebãri? Baftã, doamnelor si domnilor. Aveti la dispozitie 80 de minute. 80 de minute în care sã ne convingeti cã meritati sã fiti alãturi de noi. 80 de minute pentru a vã hotãrî urmãtorii 80 de ani din viata dvs. Începeti.”

Restul este poveste. Fiecare cuvant este rastalmacit, fiecare persoane din grupul candidatilor considera ca exista o alta cale de a primi postul, iar din discutiile si actiunile lor se nasc adevarate controverse, contradictii, luari de pozitie sau incercari de a intimida pe ceilalti. Cu toate ca actiunea este extrem de interesanta, aceasta scade in intensitate spre final si este posibil sa fiti dezamagiti de lentoarea ultimelor scene, dar si de raspunsul final (si intrebarea aferenta). Poate ca cel mai bun castiga intr-adevar, dar asta o veti decide la sfarsitul unui film interesant.

Nota: 7/10

Articole similare

Prin blogosfera literară (13 – 19 iunie 2016)

Dan Romascanu

3 cărți ale copilăriei care pot schimba o viață

Jovi Ene

Rolul vieții sale: Luca (2020)

Dan Romascanu

4 comments

m@ri@n 21 iulie 2011 at 21:54

Sa inteleg ca ti-a placut mai mult Exam? (si mie)
Nu-mia placut la El Metodo ca a avut scene penibile (cea din baie si cea cu mingea). Exam e mai intens, mai dur, mai thriller, ca sa zic asa.

Reply
Jovi 21 iulie 2011 at 22:09

O sa vezi din recenzia la El metodo… ca mi-a placut mai mult filmul cu „scene penibile” 😀 (parerea mea, cum spune un prieten).

Reply
adina 22 iulie 2011 at 02:42

din aceeasi categorie claustrofila Fermat’s Room 😀

Reply
Jovi 22 iulie 2011 at 09:38

Trecut pe lista, imi place ideea aceasta de film.
Merci 😉

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult