Filme Filme americane

Dumbo face senzație în Dreamland: Dumbo (2019)

Dumbo (2019)
Regia: Tim Burton
Scenariu: Ehren Kruger
Cu: Danny DeVito, Colin Farrell, Michael Keaton, Eva Green, Alan Arkin, Nico Parker, Finley Hobbins

Alături de Clopoțica (Tinker Bell), Dumbo este unul dintre favoriții mei de la Disney. Inspirat de clasicul film Disney Dumbo și bazat pe romanul scris de Helen Aberson și Harold Pearl, pelicula regizată de Tim Burton, cu un scenariu de Ehren Kruger, beneficiază de o distribuție de excepție: Colin Farrell, Michael Keaton, Danny DeVito, Eva Green, și Alan Arkin, dar și de câteva răsturnări de situație noi, regizorul alegând să extindă povestea clasică.

Proprietarul circului, Max Medici, îl angajează pe Holt Farrier, un fost star de circ și pe copiii săi, Milly și Joe, să aibă grijă de un elefant nou născut, ale cărui urechi supradimensionate îl transformă într-un subiect de amuzament pentru un circ care și așa abia se descurcă. Dar atunci când descoperă că Dumbo poate zbura, circul are o revenire uimitoare, atrăgându-l pe antreprenorul V.A. Vandervere, care recrutează uimitoarea pachidermă pentru cel mai nou spectacol al său de aventură, plasat într-un decor uimitor numit Dreamland. Dumbo reușește să  atingă înălțimi uimitoare alături de șarmanta și spectaculoasa acrobată, Colette Marchant, până când Holt află că sub aspectul său strălucitor, Dreamland are o serie de secrete întunecate.

De pe site-ul oficial Disney aflăm că echipa creativă îi include pe cameramanul Ben Davis (Gardienii Galaxiei), designerul de producție câștigător al Premiului Oscar Rick Heinrichs (Războiul Stelelor: Ultimii Jedi), designerul de costume, de 4 ori câștigătoare a Premiului Oscar, Colleen Atwood (Alice în Țara Minunilor, de Tim Burton), editorul Chris Lebenzon (Alice în Țara Minunilor și Maleficent), și artistul de make-up, câștigător al Premiului BAFTA, Paul Gooch (Alice în Țara Minunilor). Ehren Kruger a scris scenariul și va produce filmul împreună cu Katterli Frauenfelder, Derek Frey (Frankenweenie) și Justin Springer (TRON: Moștenirea). Nigel Gostelow este producător executiv.

Versiunea propusă de regizorul Tim Burton se axează mai mult pe latura emoțională, amplificând filonul problemelor familiale din filmul original. Holt Farrier, cândva un călăreț valoros, revine din război (1979) fără un braț și alături de cei doi copii rămași fără mamă, trebuie să readucă pe linia de plutire circul condus de Max Medici (Danny DeVito). Cu un accent pronunțat pe diferențe și acceptare, noul Dumbo, recreat oarecum neverosimil ca animație, reușește să aprindă flacăra curiozității în mințile celor mici. Deși presa internațională a discutat destul de mult pe marginea modificărilor aduse de Tim Burton, acuzând caraghiosul din poveste și pierderea mizei peliculei originale, povestea sa are câteva atuuri. Unul dintre cele mai importante este actualitatea insinuată în subsidiar într-o poveste care aparține unui cadru social care nu mai există. Redarea atmosferei inițiale în care se petrece acțiunea, păstrarea caracterului empatic al poveștii, refacerea și extinderea caracterului magic, tușele noi de culoare și texturile din poveste sunt cu siguranță puncte forte ale peliculei pe care aveți ocazia să o vedeți în cinematografe începând cu 29 martie.

Tim Burton, expert în joncțiunile groazei cu fantezia, reușește în Dumbo transformări care aduc un plus de valoare poveștii inițiale. Dincolo de ceea ce deja am amintit, aș mai adăuga capacitatea de a transfera emoțiile personajului animat Dumbo legate de pierderea mamei către cei doi copii ai lui Holt, dar și încercarea sa de a gestiona corect această pierdere și de a-și reface viața alături de ei pe baze noi. Este clar subliniată în mai multe scene nevoia copiilor de părinți apropiați, nu de părinți perfecți. O miză importantă în economia filmului, dar și în viața reală, unde aceasta este o problemă care ia proporții amenințătoare în fiecare an. Verticalitatea personajelor, amenințată pe alocuri de mare vis al capitalistului  V.A. Vandevere, este repusă în prim plan rapid, iar protagoniștii nu sunt lăsați să decadă.

Dumbo are și un limbaj accesibil, poveste care se susține, eroi care pot deveni modele, magie și personaje empatice. Are iubire, îngăduință, dar și luptă pentru propriile vise, și speranță în fiecare scenă. Copiii sunt veridici, jocul este natural și dincolo de falsul paradis inventat de V.A. Vandevere putem regăsi unul real, bazat pe emoții și construcții veritabile. Eva Green (Colette Marchant, regina trapezului) reușește și de data aceasta un joc impecabil, cu o lejeritate asemenea penei care îl face pe Dumbo să zboare, dovedind un șarm de neegalat, la fel ca în Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children sau Penny Dreadful. Zborul lui Dumbo este fascinant, reușind să creeze emoții reale în public atunci când este pus la încercare și trebuie să își depășească propriile temeri. O poveste despre familie și despre cum reușim ”împreună”.

Noul Dumbo de la Disney va zbura în cinema din 29 martie 2019. Vizionare plăcută!

Nota: 8,5/10

Articole similare

Filme pe scurt: Once Upon a Time in Anatolia (2011) & Zero Dark Thirty (2012)

Tudor Mirică

Un David Copperfield ca niciunul altul: The Personal History of David Copperfield (2019)

Dan Romascanu

Refugiații universali: Transit (2018)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult