Filme Filme europene

Dragoste și politică în timp de război: Je ne rêve que de vous (2019)

Je ne rêve que de vous (2019)
Regia: Laurent Heynemann
Distribuția: Elsa Zylberstein, Hippolyte Girardot, Émilie Dequenne, Mathilda May, Grégori Derangère

‘Je ne reve que de vous’, filmul regizorului francez Laurent Heynemann se numără printre victimele culturale ale pandemiei. Prezentat în premieră în 2019 în circuitul festivalurilor, a fost lansat pe ecrane în ianuarie 2020. Nu a apucat să fie văzut de prea multă lume până când sălile de cinematograf s-au închis. La reluarea activității în cinematografe filmul nu a apărut fiind împins la o parte de numeroasele producții acumulate de-a lungul multor luni de inactivitate. Docu-drama istorică având ca temă un episod mai puțin cunoscut al vieții politicianului francez Leon Blum, petrecut în timpul celui de-al doilea război mondial a pierdut astfel șansa de a se întâlni cu publicul amator de astfel de filme de epocă sau pasionat de episoadele legate de istoria războiului și personalitățile sale. Este păcat, fiind vorba despre un film cu destule calități și cu o abordare originală, care merită vizionare și discuții.

‘Je ne reve que de vous’ este o poveste de dragoste intre un bărbat faimos care se aproprie de vârsta de 70 de ani și o femeie cu 27 de ani mai tânără decât el. El este Leon Blum, primul prim-ministru socialist al Franței, seful guvernului Frontului Popular ajuns la putere în 1936, care într-o scurtă perioadă de timp a legiferat în Franța drepturi sociale și de muncă care reprezentau o premieră pentru acele vremuri: dreptul la grevă, concedii de odihnă anuale plătite, săptămâna de muncă de cel mult 40 de ore. Jeanne Reichenbach este o bogătașă evreica, îndrăgostită de el din adolescență. În 1940, când începe episodul relatat în film, amândoi fuseseră căsătoriți de două ori deja, aveau copii, Leon Blum chiar și o nepoată. După înfrângerea Franței, Leon Blum a fost printre puținii politicieni francezi care s-au opus guvernului colaboraționist de la Vichy. Ca politician de stânga și că evreu, era în dublu pericol. Este arestat, i se înscenează un proces, este deportat. Jeanne refuză să părăsească Franța și să-l abandoneze pe Leon desi se afla deja în pericol aici prin simplul fapt că era evreică. Îl va însoți și îl va susține pe politicianul întemnițat, până și în deportarea (în condiții preferențiale totuși, căci era considerat ostatic și nu deținut de rând) la Buchenwald. Filmul îi însoțește pe cei doi și felul în care evoluează relația dintre ei în acești ani de grea încercare.

Laurent Heynemann alege o tratare de docu-dramă cu elemente romantizate, reușind totuși să se păstreze destul de aproape de adevărul istoric reflectat de documentele vremii, de însemnările personale ale lui Jeanne și de corespondenta dintre cei doi. Reconstituirea mediilor politice și ale burgheziei din perioada înfrângerii Franței și a regimului de la Vichy este exactă și interesantă, schițând portrete credibile ale câtorva dintre personalitățile vremii (inclusiv Pierre Laval, numărul doi al regimului, interpretat de Philippe Torreton). Puterea emoțională a filmului se datorează în special performanței actoricești a Elsei Zylberstein, actriță cunoscută în special pentru roluri de comedie, care reușește aici să creeze imaginea unei femei pasionate și înterprinzătoare, iubitoare și demnă, gata de orice sacrificiu pentru a-l ajuta pe bărbatul vieții sale. Hyppolite Girardot în rolul lui Leon Blum și Emilie Dequenne în rolul norei acestuia se achită și ei bine de rolurile care le sunt încredințate. Personajele evoluează uneori prea previzibil și lipsește dramatismul, poate și deoarece cunoaștem personajele istorice și soarta lor, dar totuși, ‘Je ne reve que de vous’ este o producție mai mult decât decentă, care merită o soartă mai bună decât cea de a fi îngropată în maldărul de filme al căror drum către spectatori a fost serios perturbat de anii de pandemie.

Nota: 6/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Video-a-la-demande.orange.fr)

Articole similare

O saga istorică în stilul comediei italiene: C’eravamo tanto amati (1974)

Dan Romascanu

“Am venit pentru a fugi”: Synonymes (2019) la Festivalul de Film Israelian 2019

Delia Marc

O Istorie Americană: The Irishman (2019)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult