Halloween (2018)
Regia: David Gordon Green
Distribuția: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichak, James Jude Courtney
‘Halloween’, filmul clasic al lui John Carpenter din 1978, a generat unul dintre marile succese ale filmelor horror sângeroase ale anilor ’70 și a lansat cariera lui Jamie Lee Curtis. Genul a devenit ‘mainstream’ și filmul a avut o abundență de ‘sequels’ care au preluat personajele lui Laurie Strode și Michael Myers în toate direcțiile posibile. Niciunul dintre succesori nu a reușit să recreeze magia și teroarea nopții de groază din filmul original. 40 de ani mai tărziu, scenariștii lui ‘Halloween’ ediția 2018 au încercat o schimbare de direcție. Lăsând la o parte tot ceea ce spectatorii pasionați ai serialului au aflat în diferitele ‘sequels’, ei au creat o continuare directă, care se petrece calendaristic exact la 40 de ani de la evenimentele din filmul original și care continuă direct linia narativă a acestuia. Avea să fie primul dintr-o trilogie de sequels, dar poate că realizatorii săi nu știau asta în 2018. Chiar dacă nu reușește să recupereze complet intensitatea emoțiilor originalului (elementul surpriză având și el rolul său), acest ‘Halloween’, regizat de David Gordon Green oferă suficiente motive de interes pentru vizionare și celor care nu sunt neapărat fani înrăiți ai serialului sau ai genului.
40 de ani după evenimentele din filmul original, Laurie Strode este mamă și bunică. Viața i-a trecut însă în trauma celor petrecute în acea noapte. A devenit o specialistă în supraviețuire, și-a crescut fiica și a încercat să influențeze și educația nepoatei în credința că Răul cu R mare există și că cel mai bun lucru pe care îl poate face este să învețe să se apere de el. Lumea din jur o consideră drept o obsedată, poate pe buna dreptate, iar extremele acestui comportament duc la pierderea drepturilor maternale, la ironii în cel mai bun caz și la ostracizare în cel mai rău. Atunci însă când Michael Myers – ucigașul serial devenit caz de studiu pentru zeci de psihologi și erou de filme pentru reporteri de televiziune cu speranță de viață redusa – evadează, Laurie este cea mai bine pregătită – poate singura pregătită – pentru a se confrunta cu el.
Scenariul acestui film abandonează orice încercare de a căuta rădăcinile psihologice ale comportamentului lui Michael. Acesta este doar o mască a Răului, și când Răul ucide trebuie să te aperi, nu să chemi psihologii în ajutor. ‘Halloween’ ediția 2018 este bine realizat ca film de acțiune, iar Jamie Lee Curtis face (încă) un rol excelent. Nici unul dintre celelalte personaje din jurul ei nu sunt însă suficient de interesante pentru a atrage atenția asupra timpului petrecut pe ecran între prima apariție și dispariție (de obicei prin moarte violentă). Filmul are și un mesaj feminist (femeile sunt până la urmă cele mai eficace în combaterea Răului).
Ceea ce lipsește însă este surpriza (și asta este cam inevitabil) și acel realism care amplifica groaza în filmul lui John Carpenter. În noaptea de Halloween făpturile ascunse în spatele costumeor măștilor grotești sau înspăimântătoare fac parte din ‘normal’. Atunci când una dintre ele începe să se comporte precum personajul pe care îl întruchipează și ucide la adăpostul măștii se crează efectul de groază. Când am trăit pentru prima data o seară de Halloween în America, am resimțit lipsa de confort și temerile pe care mi le induseseră ‘Haloween’ – 1978. Mă îndoiesc că ‘Halloween’ – 2018 induce în sufletul multor spectatori asemenea senzații. Până la urmă, cu toate aprecierile pentru calitatea filmărilor, asta este ceea ce contează. Pentru un film de gen ‘horror’ defectul cel mai mare este faptul că nu este destul de înspăimântător.
Nota: 7/10
(Sursă fotografii: IMDb.com, https://screenrant.com/halloween-2018-movie-poster-comic-con/)