Filme Filme americane Recomandat

WAR-CAFT: Începuturi…

destiny-warcraft-movie-poster-675Warcraft (2016)

Regia: Duncan Jones
Scenariu: Duncan Jones, Charles Leavitt
Distribuția: Travis Fimmel, Paula Patton, Ben Foster

N-o să m–apuc să fac istoria fenomenului Warcraft și nici n-o să rememorez nopțile petrecute în redacția Jurnalului SF pe un Macintosh Classic II în tovărășia jocului. Pe mine Warcraft m-a pierdut pe la versiunea III când gustul mi-a cârmit-o spre RPG-urile mult mai pline de poveste și versatilitate și în detrimentul exacerbării paletei coloristice și a 3D-ului plin de eye candy.

Trebuie să recunosc însă că, pe măsură ce filmul își desfășura meandrele poveștii (bine, fie!, nu meandre că nu vorbim de cine știe ce complicățenie cu narațiune multistratificată, ci de una de-a dreptul liniară; să zicem: își deapănă povestea  –  happy now? 😉 ) au reînceput să se redeștepte sentimente și scene demult uitate. Și ăsta e – cred – principalul merit al filmului pentru acea parte a audienței – mare, cred eu – care are o istorie cu Warcraft: Orcs and Humans. Redeșteptarea memoriei afective, rememorarea unor clipe din trecut, a unor momente pline de emoție nu e puțin lucru. Cu cealaltă parte a audienței cred că filmul are serios de furcă…

war5912Acțiunea din Warcraft se petrece pe Azeroth (o lume locuită de oameni, elfi și pitici) pe cale să fie invadată de războinicii orci de pe o lume muribundă. Orcii sunt conduși de monstruosul mag Gul’dan a cărui magie consumă întreaga lume și împinge Hoarda orcilor la invazie. Dar Durotan, căpetenia unuia dintre clanuri, începe să realizeze că Gul’dan nu îi conduce spre un viitor mai bun, ci îi folosește pentru scopuri proprii și-i călăuzește spre un dezastru total.

Tabăra umană este condusă de regele Llane (Dominic Cooper). Cavalerul Lothar (Travis Fimmel îl știți din Vikings 🙂 ), vrăjitorul Medivh (Ben Foster) și fugarul mag-ucenic Khadgar (Ben Schnetzer) încearcă să protejeze Azeroth de amenințarea orcilor, iar o oportunitate se ivește odată cu sclava Garona (Paula Patton), care pare dornică să-I trădeze pe orci în schimbul libertății.

war5913Jones și co-scenaristul Charles Leavitt fac un mare efort pentru a-și individualiza personajele . Gul’dan (negativul de serviciu interpretat de Daniel Wu), deși emană răutate prin toți porii, își face timp pentru a salva nou-născutul moribund fiu al lui Durotan (Toby Kebbell), așa cum a salvat-o și pe Garona cu mult timp în urmă.

Mă așteptam ca Warcraft să încerce un compromis între comercial și artă. Această luuuuungă gestație a adaptării extrem de popularului videojoc (10 ani în dezvoltare cu Sam Raimi la cârmă, apoi cu Duncan Jones luând frâiele din 2013) a încercat să împace mai multe capre și mai puține verze:

  1. să găsească un punct valid de relansare al poveștii pe care Blizzard o întoarce pe toate fețele de peste 20 de ani;
  2. să stabilească o nouă franciză de potențial success pentru Universal care să contracareze și să muște din prăjiturile cu supereroi ale Marvel și DC;
  3. să încerce să facă pe placul fanilor hardcore ai jocului fără a-i confuza și călca (prea rău) pe bătături pe neofiții care n-au făcut niciodată un raid ca să radă un camp orc și nici n-au habar cu ce se mănâncă asta ;).

Warcraft_Panorama.0Și de parcă astea n-ar fi de-ajuns, Jones s-a ambiționat să dorească și mai mult. A încercat să spună o poveste despre oameni puși în mișcare atât de datorie, cât și de dorința proprie; a încercat să creeze ceva mai dens și mai realist decât deja banalizatele binoame fantasy binele și răul la modul absolut. A vrut să spună o poveste despre oameni prinși în angrenajul unei secvențe considerate de ei critică și de importanță capital până realizează că – de fapt – au fost manipulați și sunt pioni pentru alții. Warcraft încearcă în fiecare scenă să fie mai bogat în sensuri și mai sofisticat decât obișnuitele producții fantasy.

Fanii genului sau ai jocurilor vor fi probabil capabili să discearnă momentele în care Jones transcende tropii obișnuiți ai superproducțiilor fantasy. Ceilalți vor fi mai înclinați să observe scăderile și punctele slabe și vor percepe filmul ca pe o bulibășeală supra-aglomerată.

Nota: 6/10

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=2Rxoz13Bthc’]

Articole similare

Dramă melodioasă: Judy (2019)

Dan Romascanu

Împărăteasa roșie. Viața și aventurile Anei Pauker (2016)

Delia Marc

Camera obscura (2016)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult