Filme Filme europene

De pe ecran pe scenă – National Theatre Live: All About Eve (2019)

National Theatre Live: All About Eve (2019)
Regia: Ivo van Hove
Distribuția: Lily James, Gillian Anderson, Julian Ovenden  

Seria de teatru filmat Național Theatre Live ne-a oferit ieri seară prilejul de a vedea ‘Totul despre Eva’, adaptarea pentru scenă a filmului clasic din 1950 care a cules în acel an șase premii Oscar și i-a prilejuit lui Bette Davis unul dintre cele mai bune roluri ale carierei sale. Versiunea actuală a fost foarte bine regizată de Ivo van Hove, care a creat un spectacol dinamic și a depășit limitele scenei extinzându-i spațiul cu proiecții video ale dialogurilor care se petrec în paralel în alte încăperi, jucate de actori în culise. Bănuiesc că soluția funcționează mai bine în sală decât în film, unde poate s-ar fi potrivit mai bine utilizarea ecranelor paralele.

Povestea ascensiunii unei tinere care aspiră să ia locul vedetei adulate ajunsă din urmă de vârstă, fără a economisi vreun mijloc sau scrupul pentru a-și atinge tința a fost foarte bine jucată de majoritatea actorilor. Singură dezamăgire a fost tocmai Gillian Anderson în rolul principal. Este o actriță care îmi place mult (am fost un fan înflăcărat al serialului ‘X-Files’), dar cred că a exagerat sau a fost îndrumată să exagereze teatralitatea din rolul vedetei care luptă cu concurență, cu vârsta și cu problemele unei vieți personale nu prea realizate.

Oricum, ocazia oferită de cinemateca locală de a vedea producții de la Londra într-o sală de cinema aflată la zece minute distanță de casă s-a dovedit din nou salutară.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: Esplanade.com, Ifccenter.com)

Articole similare

Două legende ale ecranului: Un singe en hiver (1962)

Dan Romascanu

La loi du marché (2015) – Legea pieţei

Alexandru Militaru

Hyde Park on Hudson (2012)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult