Filme Filme americane

Credință și teatru: Jésus de Montréal (1989)

Jésus de Montréal (1989)
Regia: Denys Arcand
Distribuția: Lothaire Bluteau, Catherine Wilkening, Johanne-Marie Tremblay 

Realizat cu 30 de ani în urmă, ‘Iisus din Montreal’ este unul dintre acele filme peste care timpul pare să fi trecut fără a lăsa urme. Filmul aparține regizorului Denys Arcand și probabil că apariția recentă pe ecrane a ‘Căderii imperiului american’ a determinat reluarea câtorva dintre filmele sale mai vechi la cinemateca noastră locală. Tematica originală și structura interesantă a filmului sau din 1989 demonstrează că Arcand este unul dintre acei regizori consecvenți artei și mesajelor filmelor sale, urmărind calitatea și așteptând să se adune destul material, substanță și emoție înainte de a se lansa într-un proiect nou. În cele trei decenii care au trecut de la ‘Jesus din Montreal’, regizorul din Quebec a realizat mai puțin de zece filme, dar fiecare dintre ele este special, merită să fie văzut și discutat.

Reconstituirea Patimilor lui Iisus face parte din tradiția creștină în multe locuri din lume. Este o poveste despre credință și dragoste, despre suferință și salvarea sufletului, care se pretează foarte bine reprezentațiilor teatrale și ‘Iisus din Montreal’ este construit în jurul unei astfel de reprezentații în Montrealul anului 1989. Orașul modern se află tot timpul în fundal. Invitați de preotul local, o echipă de actori și regizorul ei intră, cu talent și pasiune, în rolurile dramei din Noul Testament, realizând o reprezentație cu ecou în sufletele spectatorilor. Viziunea documentată și modernă adoptată de regizor, aducând pe colinele care domină orașul povestea veche cu adevărul ei istoric și omenesc, începe însă să deranjeze în ciuda sau poate tocmai datorită succesului. Autoritățile bisericii o consideră prea îndrăzneață, lumea show-business-ului încearcă să o transforme în sursă de profit și în acest timp actorii încep să plătească prețul pasiunii lor pentru teatru și a implicării sufletești în reconstituirea poveștii biblice.

Mesajele religioase și artistice ale filmului ajung la spectatori. Scenariul este scris inteligent, personajele trăiesc pe ecran, schițate din puține replici, dar totuși vii și expresive. Filmul vorbește despre pasiunea pentru arta teatrului și despre actualitatea credinței în lumea coruptă și mercantilă a sfârșitului de secol 20. Credința trăiește, dar Iisus poate muri de mai multe ori și salvarea este posibilă sub forme multiple. Denys Arcand își construiește filmul presărându-l cu simboluri din povestea Patimilor, atât prin scene paralele pildelor biblice, dar și prin elemente vizuale expresive. Echipa de actori face o treaba minunată, în special Lothaire Bluteau în rolul principal. ‘Iisus din Montreal’ este un film care emoționează și își implică spectatorii.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Trailer „A Woman, a Gun and a Noodle Shop”

Jovi Ene

Un beau dimanche (2013)

Delia Marc

Ultimul mare festival – Message to Love: The Isle of Wight Festival (1996)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult