Filme Filme europene

Adio, domnule Hopper, adio, domnule Ganz: The American Friend (1977)

Der amerikanische Freund (1977) – The American Friend
Regia: Wim Wenders
Distribuția: Dennis Hopper, Bruno Ganz, Lisa Kreuzer 

Amândoi au fost actori formidabili. Dennis Hopper ne-a părăsit în 2010. Bruno Ganz a plecat să-l reîntâlnească cu câteva zile în urmă. Coincidența face ca retrospectiva filmelor lui Wim Wenders să aducă tocmai acum pe ecranul cinematecii locale minunatul film ‘The American Friend’, care îi alătură pe generic pe cei doi mari actori. Pentru mine, care sunt un ‘fan’ declarat și necondiționat al ambilor, este un prilej minunat de a-i vedea într-un film pe care nu avusesem ocazia să-l văd până acum. Nu este însă singurul motiv pentru care ‘The American Friend’, la 40 de ani de la realizare, este un film care merită să fie văzut.

În filmografia lui Wim Wenders, ‘The American Friend’ ocupă un loc special. Regăsim aici două dintre temele centrale ale filmelor sale – contactul dintre culturi diferite și fascinația pentru călătorii. Acțiunea filmului se petrece în Germania, Franța și America, iar eroul principal interpretat de Bruno Ganz este elvețian. Joacă în film câțiva dintre actorii săi preferați, Ganz în primul rând dar și Lisa Kreuzer, soția și muza sa din acea vreme. Filmul este un thriller, însă eroii săi sunt departe de tipologia lui James Bond, în pofida mobilității lor internaționale. Acțiunea este preluată din cărțile Patriciei Highsmith și apare aici personajullui Ripley care s-a bucurat de versiuni actoricești diferite și interesante, de la Alain Delon, trecând prin Matt Damon, și până la John Malkovich. Sursa de inspirație stilistică însă pare mai degrabă a fi ‘film noirs’ asociate cu Noul Val francez (de exemplu cele ale lui Jean-Pierre Melville) sau, mergând mai în urmă, filmele lui Hitchcock în care oameni ‘obișnuiți’ sunt antrenați în intrigi misterioase și ajung în situații limită, care solicită decizii legate de viață și de moarte.

‘The American Friend’ este și povestea unei prietenii neobișnuite, care prilejuiește celor doi actori din rolurile principale creații de mare finețe și calitate. Denis Hopper era deja un nume consacrat, pe care ‘Easy Rider’ îl făcuse celebru, în timp ce Bruno Ganz se afla la primul sau mare rol. Frământările bărbatului care se crede atins de o boală fatală și devine ucigaș plătit, poate pentru a-și permite tratamentul scump, poate pentru a căpăta o poliță de asigurare pentru soție și copil, vor rămâne multă vreme în amintirea spectatorilor. Legătura dintre escrocul implicat în negoțuri de artă dubioase și proprietarul atelierului de rame se construiește treptat și evoluează de la o fascinație reciprocă a celor doi bărbați, fiecare față de celălalt și de stilul său de viață, spre o prietenie pusă la încercare în împrejurări extreme. Imaginea joacă un rol important în atmosfera filmului. Wenders intenționa inițial să folosească doar cadre statice, în stilul maestrului japonez Yasujiro Ozu. A renunțat până la urmă, dar majoritatea scenelor de interior sunt minimaliste în ceea ce privește mișcările aparatului de filmat.

Ca film de acțiune, ‘The American Friend’ este destul de conservator, se înscrie în tradiția lui Hitchcock și amatorii genului care au văzut multe filme cu efecte mult mai spectaculoase riscă să fie dezamăgiți. Atenția regizorului este concentrată spre alte aspecte: psihologia personajelor, relațiile dintre ele, peisajul urban și felul în care acesta învăluie eroii și povestea. Filmul și eroii săi rămân împreună cu spectatorii multă vreme după ce aceștia sfârșesc vizionarea. De căutat și de văzut.

Nota: 9/10

Articole similare

Ensemble, c’est tout (2007)

Jovi Ene

Tată și fiică: Tout feu tout flamme (1982)

Dan Romascanu

Un film și un regizor subapreciați: Éducation sentimentale (1962)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult