Filme Filme europene

Pe cele două maluri ale lacului: Moka (2016)

Moka (2016)
Regia: Frédéric Mermoud
Distribuția: Emmanuelle Devos, Nathalie Baye, David Clavel

Lacul Lehman și munții care-l înconjoară sunt un peisaj extrem de potrivit pentru genul thrillerelor psihologice. Frumusețea calmă și glaciară a locurilor pare întotdeauna să ascundă un subtext amenințător, la fel cum politețea impecabilă a locuitorilor zonei este prea perfectă pentru a nu suspecta drame mocnite și puternice, sau conflicte bine îngropate în spatele curățeniei, punctualității și civilității elvețiene. Listei bine garnisite de filme de tensiune care folosesc cu succes acest fundal li se adaugă ‘Moka’, film lansat în 2016, care poate fi descris că o drama psihologică cu nuanțe de thriller și poveste detectivă, bazat pe un roman scris de scriitoarea de succes Tatiana de Rosnay și regizat de Frederic Mermoud.

Acțiunea filmului se petrece pe cele două maluri ale lacului Lehman. Diane (Emmanuelle Devos) trăiește în Lausanne, pe malul elvețian al lacului. Și-a pierdut cu câteva luni în urmă fiul adolescent într-un accident în care era implicată o mașină ‘vintage’ cu număr francez și cu neobișnuita culoare moka. Un detectiv particular îi furnizează informația că patru mașini cu semnalmente corespunzătoare există la Evian, pe malul francez opus. Diane va traversa lacul în căutarea celor răspunzători de accident. Căutările conduc după puțină vreme la o pereche care corespunde tuturor bănuielilor, în a cărei viață ezitanta noastră eroina se va infiltra. Motivele care justifică acțiunile ei sunt neclare, cel puțin la început. Neîncredere in poliție? Nevoia de răzbunare? Dorința de a se apropia, peste moarte, de fiul despre a cărui viață începe să afle mai multe abia după ce dispăruse? Motto-ul filmului este ‘ce ați fi făcut in locul ei?’. Răspunsul nu este simplu.

‘Moka’ oferă destul de multe motive de satisfacție, în primul rând prin jocul excelent al lui Emmanuelle Devos, actriță care mie îmi place enorm, care trăiește aici cu intensitate rolul mamei îndoliate și derutate, care nu-și poate găși liniștea până când adevărul despre moartea fiului sau nu iese la lumină. Intrigile romantice secundare (relația cu soțul de care este despărțită, legătură cu bărbatul mai tânăr întâlnit pe vaporul care traversează lacul) își găsesc locul potrivit în acțiune și adaugă o dimensiune nouă portretului femeii. Lui Emmanuelle Devos îi da replica Nathalie Baye, în rolul femeii bănuite de a fi implicată în accidentul fatal. Drama confruntării dintre cele două femei devine mai importantă decât intrigă detectivă. Intrebările legate de regăsirea echilibrului sufletesc după o asemenea trauma imensă și justificarea pedepsei și a răzbunării trec în prim plan. Dacă aș avea ceva de reproșat regizorului Frederic Mermoud, ar fi abordarea puțin prea ‘cuminte’, puțin prea … elvețiană a întregii povești. Bazându-se pe jocul actoricesc excelent și pe frumusețea rece a peisajelor de pe cele două maluri ale lacului, cred că el pierde puțîn ocazia de a adaugă o tușa personală. Oricum, rămânem cu un thriller psihilogic și o dramă post-traumatică foarte bine povestită și excelent jucată, care merită timpul dedicat vizionării.

Nota: 6/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Hnmovies.in)

Articole similare

Întorcând camera spre sine însuși: Dolor y gloria (2019)

Dan Romascanu

Arta unui remake: A Star Is Born (2018)

Dan Romascanu

Christopher Nolan se joacă din nou cu timpul: Tenet (2020)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult