Carti Carti de istorie

Trădare sau eroism. „Față în față cu generalul Ion Mihai Pacepa”, de Lucia Hossu-Longin

„Față în față cu generalul Ion Mihai Pacepa”, de Lucia Hossu-Longin
Editura Hyperliteratura, București, 2021

Istoria este scrisă de învingători și tot ea este cea care penalizează învinșii. Dar cum să procedăm atunci când situația devine incertă? Când adevărul este umbrit de o frică absolut firească, o teamă care se naște din violența considerabilă a unui regim totalitar? Nu cred că există vreun răspuns pertinent, în acest sens, or experiența ultimului secol ne-a adus tot mai aproape de fenomenul jumătăților de măsură, fenomen care explică destul de clar că uneori cei priviți drept dușmani nu fac altceva decât să salveze societatea din fața unui tăvălug al ororii.

Un astfel de figurant al istoriei este generalul Ion Mihai Pacepa, pe care l-am descoperit prin intermediului volumului „Față în față cu generalul Ion Mihai Pacepa” de Lucia Hossu-Longin”, parte a colecției „Memorialul durerii”, a editurii Hyperliteratura. Aici trebuie să fac o mică pauză și să recunosc că îmi era totalmente necunoscut personajul acestei istorii, or în Basarabia se studiază puțin spre nimic acest segment tematic. Totuși, vorba dictonului: învățăm cât trăim.

Prezentul volum este o raritate în istoria României contemporane, deoarece prezintă unicul interviu dat unui jurnalist român de către cel care a demascat ororile mașinăriei create de Ceaușescu: Ion Mihai Pacepa care a îndeplinit funcția de secretar de stat al Ministerului de Interne al României, șef adjunct al Departamentului de Informații Externe (spionaj) a României comuniste și consilier personal al lui Nicolae Ceaușescu. În anul 1978, a cerut azil politic în Statele Unite ale Americii, unde a lucrat pentru comunitatea de informații a SUA în diferite operații împotriva fostului bloc sovietic. Guvernul american a descris activitatea lui Pacepa ca „o importantă și unică contribuție adusă Statelor Unite”. Pacepa a devenit ulterior cetățean american, trăindu-și restul vieții în SUA.

Această fulminantă carieră a sa a pornit de la înrolarea, după cum dictau vremurile, în rândurile temutei Securități, instrument de propagandă, de filare și de șantaj în mâinile celui care se dorea a fi cel de-al doilea Stalin în variantă modernă. Fiind parte dintr-o echipă de mercenari ideologici, Pacepa începe să resimtă afectarea de ordin moral pe care o implică conlucrarea cu Diavolul și, din afirmațiile sale, în acel moment se surpă soclul artificial al credinței în Marele Ceaușescu.

Acest punct de cotitură a însemnat transformarea lui Pacepa într-o bombă cu ceas pentru regimul comunist român. Spune istoricul Mădălin Hodor că acesta a „livrat informații referitoare la agenții de spionaj ai securității din țările occidentale, cât și informații de insider despre diverse operațiuni pe care DIE le făcea în colaborare cu KGB-ul, informații despre cum era organizată puterea în jurul lui Nicolae Ceaușescu, informații legate de organizarea Securității”. Ceea ce automat l-a aruncat pe banca proscrișilor.

Volumul „Față în față cu generalul Ion Mihai Pacepa” de Lucia Hossu-Longin este, dincolo de dimensiunea sa jurnalistică, o retrospectivă asupra premiselor și a cauzelor care l-au împins pe cel devenit mâna dreaptă a lui Nicolae Ceaușescu să fugă din țară și să scoată la lumină cele mai obscure și murdare secrete din spatele ușilor ideologice.

„Deși, în România, politicul este zona unde se etalează cel mai mult prostia, egoismul, minciuna, înșelătoria și absurdul, ar trebui să trăim departe, fără a-l accesa. Dar, ne simțim mereu, cetățeni, instituții, bucăți de țară, ca niște pasageri pe un vapor care și-a pierdut cârma în furtună. Nu mai știm dacă acești comandați ai noștri știu să citească harta și să navigheze în direcția cea bună, spre un țărm însorit”. Luciditatea lui Pacepa, receptivitatea acestuia în interviu, confirmă irevocabil maturitatea deciziei sale, fapt care face din prezentul volum o lectură oportună chiar și în acest prezent tumultos.

Puteți cumpăra cartea: Editura Hyperliteratura/Libris.ro/Cartepedia.ro.

(Sursă fotografii: newsweek.ro, Revista Armonia)

Articole similare

De ce fierbe copilul în mămăligă, de Aglaja Veteranyi

Jovi Ene

Top 3 cele mai tari documentare Netflix din 2021 cu criminali în serie

Corina Moisei-Dabija

Suntem sau nu prizonierii răului? „Psihologia minciunii”, de M. Scott Peck

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult