Carti Recomandat

ABC-ul bunelor maniere, de Natalia Ciub

abc-ul-bunelor-maniere-12342„ABC-ul bunelor maniere”, de Natalia Ciub

Editura Litera, Bucureşti, 2011
Traducere din limba rusă de Justina Bandol

Subintitulată „Poveste despre o fetiţă, prietenul ei, bunele maniere şi mai multe transformări fermecate”, cartea „ABC-ul bunelor maniere” poate fi un început perfect care să completeze educaţia parentală a copiilor dvs.: „Vreţi să vă deprindeţi prichidelul să stea cuminte la masă? Ce e de făcut dacă piciul vostru refuză adesea să-şi strângă jucăriile? Dar dacă face tot felul de alte trăsnăi, care mai de care mai năstruşnice? Nu vă pierdeţi firea, uşor-uşor el va creşte şi va învăţa să se poarte ca un om mare. Dar treptat şi cu foarte multă răbdare. Doar nici noi nu ne-am născut deştepţi, silitori, buni la suflet…”

Eroina cărţii este Mary-Jane şi prietenul ei, Jim Button, care se confruntă zilnic cu probleme, cu evenimente, sunt puşi în faţa unor situaţii care trebuie trecute cu bine, cu politeţe, punând accentul pe bunele maniere care trebuie să existe în fiecare adult, în fiecare copil. Problemele lor sunt: să asculte sau să nu asculte, să se spele sau nu, să-şi strângă jucăriile sau nu şi multe alte dileme existenţiale ale unor copii.

Mary-Jane descoperă într-o zi, în grădina casei sale, o cutiuţă simpatică, plină de bătrânele fermecate. În număr de 10. Ele încearcă să o transforme pe fetiţă „după chipul şi asemănarea” fiecăreia, rea, neascultătoare, etc., astfel încât una dintre ele, cea după a cărei asemănare se va modela Mary-Jane, să devină cea mai puternică. Numele fiecăreia este predestinat unei astfel de misiuni, iar efectele asupra fetiţei şi a prietenului său sunt acelaşi precum numele. În fiecare zi, devine precum numele bunicuţelor: Miss Rude (Obraznicătura), Miss Cry (Plângăcioasa), Miss Messy (Murdărica), Miss Lier (Minciunica), Miss Greedy (Zgârcita), Miss Selfish (Egoista), Miss Illbred (Prost-crescuta), Miss Sneak (Pârâcioasa), Miss Scruff (Şleampăta), Miss Boaster (Lăudăroasa).

Trebuie doar să reziste, amintindu-şi că părinţii lor i-au învăţat mereu lucruri frumoase: să fie politicoşi, se se spele pe dinţi şi pe faţă, să nu fie mohorâţi fără motiv, să nu fie zgârciţi, să asculte de părinţi, de cei care au grijă de ei, precum şi de prieteni („Trebuie să înveţi să recunoşti că ai greşit. Când vorbeşti cu cineva, e bine să încerci să nu te asculţi numai pe tine.”).

Povestea este însoţită de o grafică de excepţie, dar şi teme la sfârşitul fiecărui capitol, serioase sau nu: găsirea unor cuvinte cu sens opus, desene de colorat, alegerea cuvintelor politicoase, ghicirea unor cuvinte, un labirint, alegerea hainelor potrivite pentru fiecare eveniment, dar şi „Jocul bunelor maniere”.

Puteţi cumpăra cartea acum, de pe site-ul Editurii Litera.

Articole similare

Seeking a Friend for the End of the World (2012)

Jovi Ene

Grand Bazar România sau Călător străin updated, de Mike Ormsby

Jovi Ene

Pariem pe filmele poker

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult