Stiri

ONE WORLD ROMANIA 2011 / ediţia a 4-a / 16-21 martie 2011

Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania ajunge la cea de-a patra ediţie, care va avea loc în perioada 16 – 21 martie la Bucureşti. One World a început în 1999 la Praga şi s-a extins mai apoi în multe oraşe din întreaga lume. În ultimii patru ani, One World Romania a crescut, aducând la fiecare ediţie un program original. Anul acesta, festivalul este organizat de Asociaţia One World Romania, în colaborare cu Centrul Ceh.

La fel ca la primele trei ediţii, şi în 2011 festivalul One World Romania se află sub patronajul fostului preşedinte al Republicii Cehe, Václav Havel. De asemenea, festivalul este sprijinit şi de Radu Filipescu, Karel Schwarzenberg şi Kelemen Hunor. One World Romania se numără printre puţinele festivaluri dedicate filmului documentar din ţară şi este singurul care abordează problematica drepturilor omului. “Recunoaştem solemn: noi suntem cei care strică imaginea omenirii.” (Alexandru Solomon – directorul festivalului). Ca în fiecare an, festivalul îşi propune să aducă în atenţia publicului tânăr filme documentare noi şi de bună calitate, care abordează teme interesante şi actuale. În 2011, motto-ul festivalului este: “O lume minunată?!”.

Anul acesta, în cadrul festivalului vor fi prezentate 36 de filme, din 25 de ţări. Filmele sunt împărţite în 6 secţiuni tematice şi vor fi proiectate la patru cinematografe din centrul Bucureştiului – Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso şi Noul Cinematograf al Regizorului Român, din cadrul Muzeului Ţăranului Român. Cele 6 secţiuni sunt: Ce ai face pentru bani?, Oraşe în criză, Violenţa ca acasă, Intoleraţa noastră cea de toate zilele, Eroi fără glorie, Cum se (re)scrie istoria.

Valea Corlatului

Din numărul total de filme prezentate în acest an, 34 vor fi proiectate în premieră pentru publicul dinRomânia. Mai mult, una din producţiile româneşti, “Valea Corlatului”, în regia lui Stephane Lucon, va avea premiera în timpul One World Romania. Filmul vorbeşte despre un sat aflat între Braşov şi Covasna, care nu există pe nicio hartă – un sat fără nume căruia i se refuză dreptul la identitate. Majoritatea locuitorilor sunt romi, motiv pentru care localităţii i se spune „În ţigănie”. Romii îşi numesc aşezarea „dincolo de pod”, iar autorităţile se referă la ea vorbind de „satul din valea
Corlatului”.

În mod obişnuit deja, se vor organiza, după fiecare proiecţie, discuţii libere cu publicul. Acestea vor fi moderate de regizori, producători sau protagonişti ai filmelor sau specialişti în domeniu şi reprezentanţi ai unor ONG-uri. De asemenea, pe toată perioada festivalului vor avea loc şi evenimente conexe: workshop-uri şi o serie de dezbateri, realizate în colaborare cu Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei .

Imaginea ediţiei de anul acesta este una foarte puternică şi este construită în jurul motto-ului. Registrul vizual descrie o lume imperfectă şi dezgustătoare, dar închisă totuşi ermetic într-un bol de sticlă. Coloana sonoră a spotului de promovare a festivalului este reprezentată de un fragment al melodiei “O lume minunată”, a lui Mihai Constantinescu.

De multe ori, problemele drepturilor omului sunt lăsate la o parte pe nedrept, aşa că încercăm anul acesta, prin imagini şi mesaj să trezim publicul şi să îl încurajăm să vorbească deschis despre ele.

Articole similare

Curs: Antreneaza-ti Memoria prin tehnici de Teatru

Jovi Ene

Concurs: Câștigă una dintre cele trei cărți ”Cum sa prinzi un spion rus. Povestea adevărată a unui civil american devenit agent dublu”, oferite de Editura Polirom! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Editura Litera la Bookfest 2019

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult