Stiri

Mircea Horia Simionescu (1928-2011)

Mircea Horia Simionescu, unul dintre cei mai cunoscuţi prozatori ai literaturii române, a murit în această dimineaţă, la vârsta de 83 de ani, la Bucureşti.

Alături de Radu Petrescu şi Costache Olăreanu, Mircea Horia Simionescu a făcut parte din aşa-numita „Şcoală de la Tîrgovişte”, care a deschis drumul postmodernismului românesc. Scriitorul Mircea Horia Simionescu s-a născut pe 23 ianuarie 1928, la Târgovişte, într-o familie descinzând din ramura Brătienilor argeşeni (bunica paternă, fiică a lui Ion Brătianu) şi din aceea, bucureşteană, a Căciuleştilor, cu întinse ramificaţii în burghezia furnizoare de nume ilustre în medicină, armată, finanţe, drept.

Mircea Horia Simionescu, datorită scrierilor sale de-o pregnantă originalitate – apropiate spiritual de I. L. Caragiale, Franz Kafka, Julio Cortázar, Jorge Luis Borges, Italo Calvino, Urmuz -, este considerat de Mircea Zaciu un trouble-fête al literaturii postbelice, iar de Adrian Marino, autorul “celei mai bune şi mai bine organizate parodii antiliterare din întreaga noastră literatură”.

Însemnările laboratorului epic al lui Mircea Horia Simionescu s-au structurat în ciclul de patru volume “Ingeniosul bine temperat” (1969, 1970, 1980, 1983), epopee a erorilor secolului, o glumă enormă a anotimpurilor în derivă. Opera sa reuneşte şi volumele: “Nesfârşitele primejdii” (1978), “Învăţături pentru Delfin” (1979), “Licitaţia” (1985), “Paltonul de vară” (1996), “Cum se face” (2002), “Pe la amiază” (1974), “Banchetul” (1982), “Îngerul cu corp de bucătărie” (1992), “Fărădelegea vaselor comunicante” (1997), “Răpirea lui Ganymede” (1975), “Trei oglinzi” (1987) şi “Febra” (1998).

Ultima sa carte antumă este masiva culegere de poeme “Versete de unică folosinţă” (2010), potrivit Mediafax.

În 1998, el a primit premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor din România (USR).

Sursa: Monitorul de Cluj

Articole similare

Interviu Crina Cocoș, nevăzătoare: „Mi-aş dori să pot aprecia cu vederea, prin ochii mei”

Jovi Ene

Editura Litera și ziarul Ring sărbătoresc Ziua Mondială a Cărții

Jovi Ene

Noutăți săptămânale Netflix: lună dedicată femeilor, Moștenirea lui Jupiter, Sky Rojo, Thunder Force, Lupin

Jovi Ene

1 comment

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult