Stiri

Les Films de Cannes à Bucarest, 19-28 octombrie 2018, ediția a 9-a

Asociația Cinemascop și Voodoo Films organizează o nouă ediție a festivalului Les Films de Cannes a Bucarest, în cadrul căreia vor prezenta, în avanpremieră, filme românești premiate la festivaluri prestigioase din întreaga lume. Alături de acestea, spectatorii se vor putea bucura de evenimente omagiale, de masterclass-uri și de prezența unor invitați de marcă din industria cinematografică.

La București, festivalul va fi găzduit de Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union, Cinema Muzeul Țăranului, Grand Cinema & More (Băneasa Shopping City) și CINETic. Biletele și rezervările, inclusiv pentru proiecțiile cu intrare liberă, se vor putea achiziționa de pe Eventbook.ro sau de la casele de bilete ale cinematografelor.

În țară, programul Les films de Cannes este următorul:

  • Timișoara: 19-21 octombrie, Aula Magna, Universitatea de Vest
  • Arad: 19-21 octombrie, Cinema Arta
  • Cluj: 26-28 octombrie, Cinema Victoria
  • Iași: 26-28 octombrie, Cinema Ateneu
  • Oradea: 3-4 noiembrie, Teatrul „Regina Maria”
  • Suceava: 9-11 noiembrie, Teatrul Municipal „Matei Vișniec”

Începând cu acest an, festivalul va acorda un sprijin în vederea distribuției unui film românesc sau în limba română, sprijin oferit de către DACIN SARA și Asociația Cinemascop. În competiția pentru acordarea sa sunt înscrise opt filme (Ash is the Purest White, 3 Faces, Ayka, Les Confins du monde, Sheherezade, The Load, One Day și Fugue), iar alegerea va fi făcută prin votul publicului.

Din programul bucureștean va face parte și deja cunoscuta Zi de Aur, în care proiecțiile se vor succeda, prezentând filmele câștigătoare ale celor mai prestigioase festivaluri, cele de la Berlin, Cannes și Veneția. Astfel, anul acesta, vom avea parte de „Touch Me Not”, în regia Adinei Pintilie, câștigător al Ursului de Aur (Berlin), „Shoplifters”, în regia lui Hirokazu Kore-eda, câștigătorul Palme d’Or (Cannes) și „Roma”, în regia lui Alfonso Cuaron, câștigătorul Leului de Aur (Veneția).

În seara de 20 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului va avea loc un eveniment omagial dedicat cineastului Lucian Pintilie, unde vor fi prezenți și numeroși invitați din lumea filmului și teatrului – printre alții, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Maia Morgenstern sau Corneliu Porumboiu. Vor fi proiectate: „Balanța” (1992), „Duminică la ora 6” (1965), „Salonul nr. 6” (1978), „Terminus Paradis” (1997), „Reconstituirea” (1968), „Prea târziu” (1996), sau „O vară de neuitat” (1994). Documentarul despre Lucian Pintilie, realizat de Horea Lapteș, va putea fi urmărit ca parte din acest maraton dedicat.

Invitații celei de-a 9-a ediții au fost aleși „pe sprânceană”:

  • Zsofia Szilagyi, regizoarea filmului de debut „One Day”
  • Marta Bergmann, care vorbește, în documentarele sale, despre comunitatea romă și despre problematica femeii în societatea contemporană, aspecte surprinse și în lungmetrajul de debut „Seule a mon mariage”
  • Guillaume Nicloux, scenaristul care a colaborat cu actori precum Isabelle Huppert, Gerard Depardieu sau Vanessa Paradis, și care surprinde mereu cu o filmografie eclectică, trecând de la experimental la politic, noir și comedie
  • Lee Chang-dong, câștigătorul premiului criticii FIPRESCI, pentru filmul „Burning”

și mulți alții, pe care organizatorii îi vor aduce printre noi, pentru a răspunde la întrebări sau a susține masterclass-uri deschise publicului larg.

Programul filmelor la București poate fi consultat pe site-ul dedicat.

Articole similare

Începe CALEIDO – festival multicultural de arte performative

Jovi Ene

Lansare de carte – Geshe Rabten, „Meditaţia şi viaţa cotidiană”

Jovi Ene

Campania naţională TE AŞTEPTĂM ÎN LIBRĂRIE 2014

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult