Editorial Recomandat

Filme, carţi şi câteodată fotbal: 16 iunie 2012

Rezultate 15 iunie:

Ucraina-Franta 0-2
Pronosticuri corecte: Marian

Suedia-Anglia 2-3
Pronosticuri corecte: Mike

Meciul zilei: Cehia-Polonia. Pilula culturala: Alartes.

Cele mai bune beri din lume (fără doar şi “probabil”), cea mai veche universitate din Europa, castele şi catedrale minunate, frumoasele poduri peste Vltava, turnurile spectaculoase, străduţele înguste şi întortocheate (“uliţa cehă”), pieţele neobişnuit de largi… Sunt doar câteva dintre multele motive de a explora Praga, “oraşul de aur” al lui Kafka, dar şi al lui Havel.

Stare Mesto (Oraşul Vechi) şi Mala Strana (Cartierul Mic), situate de o parte şi de alta a Vltavei si unite de celebrul Pod Carol, construit în stil gotic şi pe care se odihnesc nu mai puţin de 40 de statui, merită din plin a fi vizitate. Capitala Republicii Cehe este încărcată de istorie şi de romantism, dar este şi perfect conectată la exigenţele lumii contemporane. De pildă, sistemul de transport public – de la metrou până la tramvaie – este unul dintre cele mai bine puse la punct din Europa. Din toate aceste motive, dar şi din multe altele, care trebuie descoperite la faţa locului, Praga îşi fascinează vizitatorii şi îi convinge să o păstreze în memorie şi să-şi dorească să o revadă.

Am ajuns la Cracovia acum zece ani şi am fost fascinat de acest superb oraş medieval, aşezat pe malurile râului Vistula. Distrugerile din cel de-al Doilea Război Mondial, care au mutilat capitala Poloniei, Varşovia, au ocolit ca prin minune Cracovia, reşedinţă  a regilor polonezi timp de multe secole. Castelul şi catedrala gotică de pe Dealul Wavel, Palatul Țesătorilor Sukennice, Universitatea Jagelonă (depăşită la mustaţă în clasamentul celor mai vechi instituţii de învăţământ superior din Europa doar de  cea din Praga), dar şi pitorescul cartier evreiesc Kazimierz merită din plin să fie vizitate.

Atmosfera Cracoviei este plină nu doar de monumente medievale, ci şi de viaţă, oraşul având un puternic spirit studenţesc si artistic.  Restaurantele şi cafenelele, deloc puţine, sunt primitoare. Nu putem vorbi despre Cracovia fără a aminti de Papa Ioan Paul al II-lea (Jan Pawel pentru localnici), care, inainte de a deveni primul papa de alta naţionalitate decât cea italiana, a fost arhiepiscopul Cracoviei.

Pronosticuri meciuri 16 iunie 2012. Grecia-Rusia

Jovi: 1-3
Eddie: 1-4
Dan: 1-5
Marian: 1-2
Mihaela St.: 0-2
Iulian: 1-3
Alartes: 1-2
Mike: 1-3
Codrut: 1-0
Jules: 0-3
Costi: 0-0
Mihaela M.: 0-2
Cehia-Polonia
Jovi: 1-1
Eddie: 1-1
Dan: 0-0
Marian: 1-0
Mihaela St.: 1-2
Iulian: 2-2
Alartes: 0-0
Mike: 1-1
Codrut: 1-1
Jules: 2-0
Costi: 0-0
Mihaela M.: 2-1

Clasament intermediar

1-3. Mihaela St., Marian, Mike – 15 pct.
4-8. Eddie, Codrut, Alartes, Dan, Mihaela M. – 10 pct.
9-10. Jules, Iulian – 5 pct.
11-12. Jovi, Costi – 0 pct.

Parteneri concurs: Editura Polirom şi Books-Express.ro.

Momentul sponsorului Editura Polirom:

O noua aparitie: Rugati-va sa nu va creasca aripi, de Octavian Paler. Mereu dispus sa se intoarca pe firul memoriei, Octavian Paler evoca locuri, oameni si credinte care i-au influentat viata sau modul de a gindi. La Bruxelles, are senzatia permanentei infruntari intre trecut si prezent, incarnate in Contele de Egmont si Manneken Pis. La Atena, Parthenonul si zidul lui Temistocle ii prilejuiesc meditatii despre frumos si utilitar. Amintirile de calatorie se impletesc cu episoade memorialistice, cu discursuri imaginare ale lui Nero, Socrate sau Giordano Bruno, cu descrieri ale operelor lui Leonardo, Velázquez sau Rembrandt, intr-un tablou plin de culoare si, adesea, de nostalgie.

Va precizam ca oricine poate comenta la articolele noastre, iar cel care va ghici cele mai multe rezultate în comentariile înaintea jocurilor va primi un pachet de cărţi-surpriză din partea Filme-carti.ro.

Articole similare

Top 5 cărți scrise de autori africani contemporani

Carmen Florea

Fragment din ”Imperiul Pisicilor”, de Alex Tocilescu

Jovi Ene

Fragment: ”Dincoace şi dincolo de tunel. 1945”, de Mariana Gorczyca, Editura Polirom

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult