Editorial

Eseu video: Pictura în filmele lui Lars Von Trier

Arta plastică reprezintă o sursă importantă de inspirație pentru artiștii din lumea cinematografiei, iar pe unii regizorii îi impresionează atât de tare, încât aceștia dedică picturilor preferate scene esențiale din filmele lor. Ne-am fi mirat foarte mult dacă un adevărat magistru în plăsmuirea sentimentelor profunde, cum este Lars von Trier, ar fi trecut cu vederea acest aspect important al fenomenului artistic. Eseul video a lui Titouan Ropert include o colecție impresionantă de cadre din filmele danezului și picturile corespunzătoare, care, posibil, au influențat stilul de prezentare vizuală al controversatului regizor.

Pe lângă celebra referință la pictura “Ophelia”, de John Everett Millais, în filmul “Melancholia”, Von Trier face referire și la alte picturi, mai mult sau mai puțin cunoscute. Unele sunt izbitor de asemănătoare cu scenele cinematografice, până în cele mai mici detalii, altele diferă un pic, dar au aceeași încărcătură simbolistică. Eseul ne oferă posibilitatea să facem cunoștință cu stilistica unuia dintre cei mai scandaloși regizori contemporani și ne reamintește că fenomenul artistic este veșnic, renăscând la infinit în cele mai diverse forme.

 

Articole similare

Predicţii Filme-carti.ro câştigători Oscar 2014: dialog

Dan Romascanu

Top 5 volume de poezie contemporană românească

Carmen Florea

Comedia muzicală „Hârca se întoarce” – happy-ending la puterea doi – Stagiunea 2015 – 2016 la Teatrul Elisabeta

Andreea Andrusca

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult