Stiri

De neratat la NexT: Si ei au fost NexT Generation si Festival Friends, prezentat de HBO

Festival Friends, cea mai îndrăgită secțiune a Festivalului Internațional de Film NexT, aduce anul acesta în sala de cinema filme mult-așteptate, realizate de regizori deja cunoscuți publicului (precum Radu Jude și Marian Crișan) dar și scurtmetraje studențești sau filme străine ale unor foști participanți la NexT. Prezentate și la cea de-a cincea ediție a festivalului de HBO, proiecțiile Festival Friends vor avea loc în zilele de vineri, 9 aprilie și sâmbătă, 10 aprilie la Cinema Scala, de la ora 15:00.

Din cele zece filme care alcătuiesc programul Festival Friends și care fac din acesta unul din highlight-urile festivalului, patru vor fi proiectate în premiera mondială: Camelia, cel mai recent scurtmetraj al regizorului Marian Crișan, Film pentru prieteni realizat de Radu Jude, și comediile Bora-Bora (regia Bogdan Mirică) și Numărătoare Manuală (regia Daniel Sandu).

Pe lângă acestea, în programul Festival Friends se regăsesc și filmele Stanka se duce acasă (Bulgaria, 2010, r. Maya Vitkova) după un scenariu de Radu Jude, Băi termale (Belgia, 2010) realizat de câștigătoarea Trofeului NexT în 2008 – Banu Akseki și Doar litera T (Belgia 2009, r. Ann Sirot, Raphaël Balboni ), toate premiere în România.

Cold Souls

NexT este unul din cele mai prietenoase festivaluri de film din țară, iar secțiunea Festival Friends dovedeste și în acest an acest lucru, cuprinzând filme realizate de apropiații Societății Culturale NexT. Printre acestea se numără Draft 7 (regia Luiza Pârvu), Goodbye Mr. Nice Guy (r. Ana Ilieşiu și Matei Branea), Musafirul (r. Răzvan Tache, producător Liviu Mărghidan), Teza pe două rânduri (r. Ion Aramă, montaj Letiția Ștefănescu).

După fiecare proiecție Festival Friends va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorii filmelor.

DRAFT 7

Cu o schimbare de concept începând cu ediția precedentă, secțiunea Și ei au fost NexT Generation va prezenta anul acesta lungmetrajele de debut a trei participanți NexT din anii trecuți. Marian Crișan va fi prezent și în acest program cu filmul Morgen (România/Franța/Ungaria 2010), distins deja cu o serie de premii la festivalurile de film din străinătate, cu Trofeul UCIN și nominalizat la 11 categorii la Premiile Gopo. În 2007, Sophie Barthes a făcut parte din competiția NexT cu scurtmetrajul Happiness, iar anul acesta  revine la festival cu lungmetrajul Cold Souls/Suflete înghețate (USA, 2009). Filmul, o comedie savuroasă, a fost foarte bine primit de critici și selecționat la Sundance în 2009 iar în rolurile principale îi are pe cunoscuții actori Paul Giamatti și Emily Watson.  Cel de-al treilea film care face parte din line-up-ul de neratat al secțiunii Și ei au fost NexT Generation este Las Malas Intenciones/ Intenții rele (Peru/Germany/Argentina, 2011, regia Rosario Garcia Montero), care a avut premiera anul acesta la Festivalul Internațional de la Berlin.

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc în perioada 6-10 aprilie 2011 la Cinema Scala, Cinema Elvira Popescu si Mansarda Cărtureşti.

Articole similare

CE a aprobat o schema de sprijinire a productiei cinematografice din Romania, in valoare de 80 milioane euro

Codrut

Buzău International Arts Festival a început cu energie și distracție pentru toate vârstele

Jovi Ene

Lansare de carte: ”Poveşti cu o pisică roşie şi alte reverii”

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult