Stiri

Ciclul de Film Contemporan Mexican, la Cinemateca Union

Afis Pasiunile Sorei JuanaAmbasada Mexicului în România, în parteneriat cu Arhiva Naţională de Filme, organizează, între 3 şi 7 decembrie, Ciclul de Film Contemporan Mexican. Evenimentul, care are loc la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române (Str. Paul Călinescu), prezintă publicului bucureştean o selecţie de cinci filme remarcabile (trei lungmetraje de ficţiune şi două documentare), produse în ultimul decenii, ale uneia dintre cele mai importante cinematografii din America Latină. La spectacolul de gală de marţi (3 decembrie), de la ora 19:00, va fi prezent Ambasadorul Mexicului în România, Excelenţa-Sa Augustín Gutiérrez Canet, care va introduce filmul PASIUNILE SOREI JUANA, alături de Prof. Univ. Dr. Anca Mitran, director al Arhivei Naţionale de Filme.

Programul Ciclului de Film Contemporan Mexican de la Cinemateca Union:

Marţi, 3 decembrie, ora 19:00 – PASIUNILE SOREI JUANA

Miercuri, 4 decembrie, ora 19:00 – CEILALŢI CALIFORNIOS

Joi, 5 decembrie, ora 19:00 – ANI MAI TÂRZIU

Vineri, 6 decembrie, ora 19:00 – ÎNAPOI LA VIAŢĂ

Sâmbătă, 7 decembrie, ora 19:00 – STUDENTUL

Detaliile filmelor din program:

PASIUNILE SOREI JUANA / LAS PASIONES DE SOR JUANA

Mexic-Spania, 2004 / Dramă / 106 min. / versiune originală spaniolă cu subtitrare în engleză

Regia: Antonio García Molina

Cu: Sofia Mazagatos, Hugo Stieglitz, Javier Ortiz, Beatriz Aguirre.

Sufletul lui Sor Juana Inés de la Cruz revine la viaţă în corpul unei studente spaniole care încearcă să îşi termine studiile în Mexic. Aici se trezeşte cu un secol plin de invenţii uimitoare, dar şi afectat de nedreptăţi.

CEILALŢI CALIFORNIOS / LOS OTROS CALIFORNIOS

Mexic, 2010 / Film documentar / 80 min. / versiune originală spaniolă cu subtitrare în engleză

Regia: César Talamantes

Documentarul ne oferă ocazia să cunoaştem visurile, motivaţiile şi modul de viaţă al oamenilor care trăiesc la fermele El Abanico II, Santa Cruz, La Angostura şi Aguajito. Ni se prezintă istoria acestor personaje şi a familiilor lor, care locuiesc răspândite pe întreg teritoriul statului Baja California. Ei trăiesc departe de zonele populate, înconjuraţi de deşert, confruntându-se cu o viaţă grea în mijlocul naturii.

Foto Ceilalti CaliforniosANI MAI TÂRZIU / AÑOS DESPUES

Mexic-Spania, 2010 / Dramă / 135 min. / versiune originală spaniolă fără subtitrare

Regia: Laura Gardos Velo

Cu: Celso Bugallo, Ledicia Sola, Angelica Maria, Moise Arizmendi

O dramă sufletească despre puterea iertării şi legăturile care ne unesc. Andrés descoperă că bunicul său Justino, pe care l-a crezut mort de mult, trăieşte în Spania. Justino, la rândul lui, nu mai ştie nimic de fiica sa Clara, care a emigrat în Mexic în timpul regimului lui Franco, fugind de consecinţele teribile pe care dictatura le-a adus în familia sa. Această descoperire a permis o reîntâlnire între tată şi fiică, obligându-i pe aceştia să se împace atât cu trecutul lor, cât şi cu ei înşişi, şi oferindu-i, în acelaşi timp, lui Andrés posibilitatea de a-şi cunoaşte rădăcinile.

Foto Ani mai tarziu

ÎNAPOI LA VIAŢĂ / VUELVE A LA VIDA

Mexic, 2010 / Film documentar / 72 min. / versiune originală spaniolă cu subtitrare în română

Regia: Carlos Hagerman .

În Mexic, „Înapoi la viaţă” (vuelve a la vida) este un fel de mâncare făcută cu peşte, creveţi, stridii, caracatiţă, scoici etc. (în general, fructe de mare proaspete). Având ca principală temă povestea unei legendare vânători de rechini de pe la mijlocul anilor ’70, vom cunoaşte familia Martinez – Sidney şi vom descoperi secretele trecutului său ciudat. Oare cum e posibil ca un scafandru din Acapulco să se căsătorească cu un top model din SUA? Ce căuta ea atunci când s-a urcat în maşină şi a condus de la New York până la Acapulco, împreună cu copilul ei de doar trei ani?

Foto Inapoi la viata

STUDENTUL / EL ESTUDIANTE

Mexic, 2009 / Dramă / 95 min. / versiune originală spaniolă cu subtitrare în română

Regia: Roberto Girault

Cu: Jorge Lavat, Norma Lazareno

Este povestea unui grup de tineri şi a unui bărbat de 70 de ani, numit Chano, care tocmai s-a înscris la Universitatea din Guanajuato, pentru a studia literatura, şi care, cu atitudinea sa caracteristică lui Don Quijote, va sparge bariera dintre generaţii.

Vă aşteptăm!

Parteneri media ai Cinematecii Române: Radio România Cultural, Observator cultural, Tabu, Cinemagia, CinemaRx, Port.ro, Urban Things – Chestii Urbane, Bucuresteni.ro, Calendar Evenimente, COOPerativa Urbană, CentrulVechi.com, OrasulVechi.ro, Filme-carti.ro.

Foto Studentul

Articole similare

Câteva știri din lumea filmului românesc (20 – 26 august 2018)

Jovi Ene

Sărbătoreşte magia muzicii la Concertul Extraordinar de Anul Nou!

Jovi Ene

Ziua Porților Deschise la Asociația Gutenberg

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult