Stiri

Caragiale la Berlin

Cel mai important dramaturg român, Ion Luca Caragiale, şi-a petrecut ultimii ani de viaţă (între 1905 şi 1912) la Berlin. Institutul Cultural Român din Berlin marchează cei 100 de ani de la moartea sa printr-o serie complexă de manifestări, care vor aduce în atenţia publicului berlinez pe tot parcursul anului personalitatea şi opera marelui scriitor, om de teatru, dar şi pasionat iubitor de muzică. Aflat într-un exil voluntar în „Teutonia”, „nea Iancu”, aşa cum i se adresează prietenii apropiaţi, într-o bogată şi savuroasă corespondenţă, păstrează în permanenţă legătura cu realitatea din România, unde încearcă şi o intrare în viaţa politică.

În seara de 30 martie 2012 are loc primul mare eveniment dedicat de ICR Berlin lui I.L. Caragiale: prezentarea filmului documentar „Franzela Exilului” (2002) de Alexandru Solomon va fi punctul de plecare pentru discuţia între doi exegeţi ai lui Caragiale: profesorul Gelu Ionescu (fost redactor la Europa Liberă, fost lector de limba şi literatura română la Universitatea Heidelberg) şi profesorul Liviu Papadima (profesor la Universitatea Bucureşti, autorul unor importante volume de critică despre Caragiale: Caragiale, fireşte şi Comediile lui I.L. Caragiale). În încheiere va fi prezentat în premieră în Germania filmul „De ce trag clopotele, Mitică” (1981) al lui Lucian Pintilie, inspirat din piesa „D’ale Carnavalului”.

Existenţa unei plăci memoriale pe una dintre casele în care a locuit Caragiale, în cartierul berlinez Wilmersdorf reprezintă un reper important în reconstruirea traseului scriitorului român, care s-a stabilit în acest oraş „aşa de civilizat şi de curat, […] şi unde domnesc o ordine şi o disciplină exemplare”, de dragul familiei, după cum îşi aminteşte fiica lui Caragiale, Ecaterina.

Articole similare

CĂRŢI DIN RUSIA. Citim împreună / ZILELE CULTURII RUSE Ediţia a V-a

Jovi Ene

„Şapte” artişti români expuşi la Galeria Chrom din Bochum

Delia Marc

PSIHOatelier: IUBIREA DE SINE, cu psih. clinician Ligia Moise

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult